Ministarstvo kulture ne podržava „Nušićijadu“

Ministarstvo kulture ne podržava „Nušićijadu“

0

Finansijska podrška države, odnosno Ministarstva kulture Festivalu „Nušićijada“ koji se svake godine održava u Ivanjici, ove godine je izostala. Vera Jovanović, koordinatorka Festivala kaže da organizatori jesu zabrinuti, ali ne zbog finansijskog okvira već zbog nemara resornog ministrstva.

Ocenjuje to kao loš signal za kulturni razvitak unutrašnjosti uopšte i podseća da je zahvaljujući „Nušićijadi“ Ivanjicu do sada posetilo preko 200.000 gostiju, a prošle godine svrstana je među najbolje evropske festivale Održavanje „Nušićijade“ se ne dovodi u pitanje, sredstva su opredeljena budžetom opštine Ivanjica i uz podršku privatnog sektora, a organizatori očekuju i sredstva iz Ministarstva turizma.

– Ministarstvo kulture nije prepoznalo priliku da pod ovogodišnjim sloganom „Premošćavanje“ ukažemo na značaj kulture u spajanju različitosti i sličnosti. Naglašavam da nije problem u tome što je izostala podrška u vidu 250.000 dinara koliko su izdvajali za „Nušićijadu“, nego u percepciji koju Ministarstvo kulture ima o velikim, nacionalno značajnim događajima u unutrašnjosti, rekla je Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR