[rstr_selector]

Министарство пољопривреде прогласило подручја на територији Чачка заражена и угрожена афричком кугом свиња

Према донетом Решењу Управе за ветерину, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, подручје полупречника три километра око насељеног места Мрчајевци проглашава се зараженим подручјем од заразне болести афричке куге свиња код домаћих свиња и обухвата Мрчајевце, Доњу Горевницу, Бечањ и Остру.

Подручје полупречника десет километара, које се проглашава угроженим од ове заразе, обухвата Вујетинце, Бресницу, Доњу Трепчу, Балугу  Љубићску, Станчиће, Мојсиње, Балугу Трнавску, Вапу, Заблаће, Кукиће, Липницу, Мршинце, Слатину, Горичане и Катргу на подручју града Чачка. Ловишта „Мрчајевци“ и „Западна Морава Србија Шуме“  установљена на територији Чачка, проглашавају се подручјем високог ризика од заразне болести афричка куга свиња.

Ради сузбијања и искорењивања афричке куге свиња на зараженом подручју у што краћем року ће се извршити попис свих газдинстава на којима се држе и узгајају свиње, као и обележавање и регистрација свих необележених свиња, уз клинички преглед у року од седам дана, под надзором ветеринарског инспектора. Такође, биће вршена еутаназија свих свиња на зараженом газдинству,без одлагања, под надзором ветеринарског инспектора, саопштено је из Управе за ветерину.

О свим мерама које су наложене решењем Управе за ветерину, детаљније информације се могу пронаћи на следећем линку:

https://www.cacak.org.rs/userfiles/files/2023/April/Resenje_AKS_Mrcajevci.pdf

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023