[rstr_selector]

Minusi „krivi“ za pucanje cevi

U toku proteklog vikenda na teritoriji koju vodom snabdeva čačanski Vodovod došlo je do pucanja sedam vodovodnih cevi. Vladimir Đinić, šef službe za izgradnju i održavanje čačanskog „Vodovoda“ kaže da je najverovatniji uzrok kvarova, u čijem je u otklanjanju učestvovalo 20 radnika, nagli pad spoljne temperature.

– Naglo smo prešli iz plusa u minus. Prema iskustvu iz ranijih godina, tada se dešava najveći broj kvarova i pucanja cevi. Jutarnji mrazevi kretali su se oko -5 stepeni, a na širem području grada i više i to je uvek opasnost za povećan broj intervencija. Vikend koji je iza nas bio je veoma težak za naše preduzeće. Na terenu smo imali angažovane dve ekipe sa ukupno 20 radnika i oni su otklanjali kvarove na čak sedam mesta. Kvarova je bilo u ulicama Danice Marković, Dubrovačkoj, Stefana Prvovenčanog, Dalmatinskoj, zapravo u svim delovima grada. Mi još nismo ušli u zimski režim rada, odnosno nemamo ljude na odmorima i radimo u punom sastavu i to je bilo presudno za efikasno otklanjanje kvarova u subotu i u nedelju, kaže Đinić.

Neophodno zaštiti vodomere od mraza

Istovremeno, Đinić podseća na važnost zaštite mernih uređaja od mraza i kaže da se u Vodovodu najviše plaše te vrste kvarova.

– Mi smo u toku vikenda povećali te, takozvane, baždarske ekipe ljudi koji popravljaju samo kvarove u vodomernim šahtama. Moram da apelujem još jednom, upravo zato što ulazimo u zimu, da se zaštite merni uređaji da ne bi dolazilo do nepotrebnih kvarova i havarija u šahtama. Svaki taj kvar iziskuje zamenu vodomera što znači prekid u snabdevanju vodom. Ako ni zbog čega drugog, molim građane da vodomere zaštite bar zbog toga da bi bili uredno snabdeveni vodom. Havarije posle smrzavanja vodomera su ogromne – dolazi do pucanja stakla i voda nekontrolisano otiče, pa ukoliko se vodomer nalazi u podrumskim prostorijama dolazi i do poplava, rekao je Đinić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *