Mlada Ivanjičanka na putu ka uspesima: Znanje zlata vredno

Mlada Ivanjičanka na putu ka uspesima: Znanje zlata vredno

Ljubica Čolović je gimnazijalka iz Ivanjice, dobitnik stipendije za nadarene učenike i nosilac prvog mesta na Književnoj olimpijadi

2

Na Republičkom takmičenju iz književnosti – Književnoj olimpijadi, koja je održana prošle godine u Sremskim Karlovcima, Ljubica Čolović, tada učenica drugog razreda Gimnazije u Ivanjici, osvojila je prvo mesto i tako ostvarila pravo na stipendiju za nadarene učenike.

– Taj test se sastojao od 20 pitanja i ja sam u konkurenciji druge godine osvojila prvo mesto. Zahvaljujući tome ostvarila sam pravo da radim testiranje za nadarene učenike koje sam uspešno prošla sa osvojenih 183 poena od mogućih 200. To mi je omogućilo da dobijem stipendiju za nadarene učenike koja iznosi 7.500 dinara na mesečnom nivou. Ove godine sam odlučila da se ponovo takmičim i da nastavim da pravim dobre rezultate kao do sada, rekla nam je Ljubica Čolović.

Dodela ugovora o stipendiranju je održana 15. februara u Beogradu.

Doprinos nastavnika je neprocenjiv

Vesna Čolović, majka ove gimnazijalke, kaže da su za uspeh njene ćerke najzaslužniji najpre njena učiteljica, a potom i nastavnici srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi. Ona ističe da Ljubica postiže uspehe i na takmičenjima iz drugih oblasti.

– Ljubica je imala tu sreću da prva slova uči od učiteljice Verice Vuković, a da joj potom vetar u leđa budu Ksenija Nedeljković i Mira Jocić, nastavnice iz osnovne škole koju je završila kao đak generacije. U Gimnaziji joj je razredni starešina Biljana Ajdačić, profesor srpske književnosti i jezika, zahvaljujući kojoj je uspela da osvoji prvo mesto na Književnoj olimpijadi. Ljubica takođe beleži uspehe i na takmičenjima iz drugih oblasti. Naime, u sedmom razredu je pobedila na državnom takmičenju iz istorije, dok je u osmom razredu na istom takmičenju osvojila treće mesto, kaže Vesna Čolović i dodaje da je njena ćerka imala veliku sreću da tokom dosadašnjeg školovanja ima prave ljude pored sebe koji su doprineli njenom uspehu.

Lokalna vlast treba da pruži ruku podrške mladima

Sa druge strane, majka ove nadarene učenice je razočarana odnosom ivanjičke lokalne samouprave, koja ne pridaje veliki značaj uspesima učenika iz svoje opštine.

– Ono što bi lokalna vlast trebalo da uradi jeste da pruži ruku podrške mladima, a ne da čekaju da to uradi Beograd. Ukoliko očekuju da taj grad daje podršku deci, onda treba i da razumeju da će ta ista deca sutra težiti ka tome da odu u Beograd ili negde van granica države, a ne da će ostati u rodnom mestu koje im nije pružilo potrebnu podršku. Opština očigledno ne ceni znanje, već uvek nađe neko opravdanje zašto ne može da nagradi uspeh, kaže naša sagovornica.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR