[rstr_selector]

„Mladi Dis“ Užičaninu Bojanu Markoviću

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Mladi Dis“ za rukopis prve pesničke zbirke je dvadesetosmogodišnji Bojan Marković iz Užica, dok je najbolji esej o Disu napisala Maja Savić iz Novog Sada.

Čačanska Gradska biblioteka će Bojanu Markoviću, čiji rukopis je ocenjen kao najbolji od 26 prispelih, štampati knjigu u ediciji „Tokovi“.

Na konkurs za esej je stiglo 17 radova, po oceni žirija, najbolji nosi naslov „Nesmirenost jedne egzistencije: Utopljene duše Vladislava Petkovića Disa“ Maje Savić, doktoranta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Druga nagrada za esej pripala je Milici Vučković iz Niša, a treća Mariji Slobodi iz Novog Beograda.

Pobednicima će nagrade biti dodeljene 30. maja na svečanosti ispred Disovog spomenika u Čačku.

Na konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola Moravičkog okruga iz oblasti poezije i proze pristiglo je 203 rada iz 16 osnovnih škola. Prvu nagradu osvojila je Natalija Radovanović, učenica 8. razreda OŠ „Stepa Stepanović“ iz Gornje Gorevnice. U konkurenciji srednjoškolaca, gde su pristigla 102 poetska ostvarenja, najbolju pesmu napisao je Lazar Biorac, učenik prvog razreda čačanske Gimnazije, dok je najuspeliji prozni rad napisala Đurđija Dramlić, učenica 4. razreda Prehrambeno– ugostiteljske škole. Nagrade će im biti uručene 29. maja na svečanosti u Zablaću, rodnom mestu Vladislava Petkovića Disa.

Odluka o najboljim stvaraocima ovogodišnjeg Disovog proleća pripala je žiriju koga su sačinjavali Miloš Petković, Enes Halilović i Vladimir Stojnić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024