Mlekara „Kuč” uskoro na teritoriji cele Rusije

Mlekara „Kuč” uskoro na teritoriji cele Rusije

Na sajmu „Prodexpo” u Moskvi, kragujevačka Mlekara „Kuč” dogovorila distribuciju svojih proizvoda na teritoriju cele Rusije

0

Osim što je među prvim mlekarama u Srbiji dobila izvoznu dozvolu za rusku Federaciju, mlekara „Kuč” iz Kragujevca je ove godine na sajmu „Prodexpo” u Moskvi dogovorila distribuciju svojih proizvoda na teritoriju cele Rusije. Nenad Radovac, generalni direktor Mlekare „Kuč”, ocenjuje da proširenje posla na stranom tržištu znači i povećanje otkupne cene mleka u Srbiji.

– Mi ćemo u narednom periodu svakako imati potrebe za dodatnom količinom mleka. Ta dodatna količina mleka će za proizvođače mleka, sa naše strane, značiti i veću cenu. Povećaćemo otkupnu cenu jer želimo da zadržimo nivo mleka u dnevnoj preradi, nivo koji nam je dovoljan da opslužimo postojeće tržište u Srbiji. Ujedno, taj nivo bi trebalo da bude dovoljan i za postojeće tržište u Rusiji, ali i za neke nove kupce koji će od nas moći da kupuju već od aprila ili maja, kaže Radovac.

Povećanje cene za dinar

Proširenje posla na ruskom tržištu značiće povećanje otkupa za 10 do 12 tona na dnevnom nivou, kaže Radovac.

– Pitanje je koliko će te količine da poremete tržište, odnosno koliko će da povećaju tražnju. Da li će to biti količine koje će presudno uticati na cenu? To ne mogu sada da kažem. Recimo, realno bi bilo da za jedan dinar mleko bude skuplje, odnosno da ga plaćamo proizvođačima jedan dinar više nego do sada.

Trenutno, mi litar sirovog mleka plaćamo 6,25 dinara. Moram da kažem da to nije kompletna cena jer na nju dolaze još i stimulacija na količinu, za hlađenje, za mikrobiologiju… Tako je prosečna cena za ukupnu otkupljenu količinu u januaru ove godine bila 33 dinara po litru.

POSTAVI ODGOVOR