[rstr_selector]

Mobilne cisterne i dalje vodom snabdevaju Čačane

Radio „Dženarici“ juče su se javljali slušaoci sa primedbama da je na ulicama Čačka prisutno manje cisterni sa pijaćom vodom nego što je to bio slučaj prethodnih dana dana.

Tragom ove informacije pozvali smo nadležne u Vodovodu. Božidar Gavrilović, tehnički direktor Vodovoda tvrdi da nijedna od 12 cisterni nije povučena sa ulica i da će one u gradu biti raspoređene sve dok nadležni iz Zavoda za javno zdravlje zajedno sa sanitarnim inspektorima vodu sa Rzava ne proglase potpuno ispravnom.

U toku jučerašnjeg dsana dobili smo zvanično obaveštenje Zavoda za javno zdravlje da se voda može koristiti za pripremanje hrane, pranje posuđa održavanje lične higijene i druge sanitarne potrebe, a do kompletnog završetka tri uzastopna laboratorijska uzorka uzetih korisnici vodu za piće mogu koristiti ili iz cisterni ili alternativno flaširanu vodu.

– Sve vreme ove havarije, dakle od 12. avgusta, cisterne su na ulicama grada i one se nalaze na teretnim vozilima ali su mobilne, dakle nisu stacionirane na jedno mesto. Recimo, cisterna koja pokriva ulicu Bate Jankovića, ona ide od mosta na Moravi pa sve do taksi stanice i do Gradskog trga. Takođe, sve druge cisterne na sličan način kruže po gradu i zadržavaju se na svakoj lokaciji oko 15 do 20 minuta i ne možete očekivati da cisterna na jednom mestu bude dva sata. To pre svega nije dozvoljeno jer moramo da pokrijemo što veći broj građana – izjavio je Božidar Gavrilović.

Kao razlog zašto pojedinih cisterni nema na određenim lokacijama Gavrilović je pojasnio tehnologiju dopremanja vode sa izvorišta u Beljini.

– Svaka cisterna kada ode iz centra grada do Beljine, ona se pri svakom uzimanju vode detaljno ponovo pregleda, prekontroliše se hlor.. Dok kamion ode do Beljine i dok se obeve sve neophodne operacije, za to je neophodno najmanje sat vremena. Uveče se sve te cisterne prazne i peru – dodao je Gavrilović.

On napominje da svih 12 cisterni kruži po gradu, osim one koja je stacionirana u krugu bolnice, ispred Odeljenja hemodijalize.

– Građani uvek mogu na broju telefona dežurne službe Vodovoda 55 62 524, u svakom trenutku dobiti informaciju gde se tačno nalazi cisterna sa koje se oni snabdevaju. Voda u gradskom vodovodu je ispravna za pripremanje hrane i mi od juče od 10 sati više ne vozimo vodu za potrebe kuhinja čačanskih vrtića i Crvenog krsta, nigde tamo gde se priprema hrana nema potrebe da više idemo cisternama voda se koristi iz cevovoda – zaključio je tehnički direktor Vodovoda.

Prema informacijama iz Vodovoda sve laboratorijske analize su obavljene, ali zakonska procedura nalaže da se moraju ispoštovati zakonski rokovi oko njene upotrebe. Prema očekivanjima iz Vodovoda, u četvrtak bi trebalo da stigne izveštaj Zavoda za javno zdravlje, na osnovu koga će sanitarna inspekcija doneti rešenje da se ukidaju cisterne i da se voda iz gradskog vodovoda može koristiti za piće.

Podsećamo da je nakon više od nedelju dana zabrane korišćenja vode za piće i ishranu, Zavod za javno zdravlje juče dao preporuku da se ona može koristiti za pripremu hrane i održavanje higijene, ali da još uvek nije za piće.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023