Morava se dodiruje s morem

Morava se dodiruje s morem

Ovogodišnja manifestacija "Dani srpske kulture u Istri" za partnera je odabrala Grad Čačak, koji će deo svoje kulturne ponude predstaviti u Puli i još nekoliko gradova

0

Srpski kulturni centar u Istri i ove godine, od 11. do 19. aprila, organizuje tradicionalne „Dane srpske kulture“. Jedanaesti po redu festival najavljen je na konferenciji za medije u Puli, a poseban značaj za nas ima počasno učešće Čačka.

Ovogodišnje izdanje manifestacije posvećeno je glumici Sonji Savić, koja je pre tačno 20 godina dobila prestižnu „Zlatnu arenu“ na Pulskom festivalu, za ulogu Dečke u filmu „Šećerna vodica“. Igrom slučaja, Sonja nije primila nagradu na svečanoj ceremoniji, jer je sa tri dana zakašnjenja saznala da je uopšte dobila ovo priznanje. Zato će, par decenija kasnije, njen rodni grad na simboličan način odati počast legendarnoj umetnici, ali i dati doprinos misiji samog Centra: predstavljanju i zaštiti srpske kulture.

Šarolikost programa kao most koji nas spaja

Predsednik Veća srpske nacionalne manjine, Milan Rašula, najavio je bogat program na prostoru Pule, Rovinja, Fažane, Labina i Poreča. Doček čačanske delegacije zakazan je za petak, 12. april, tačno u podne u Gradskoj palači Pula. Nešto kasnije, održaće se promocija monografije „Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure“ autora Delfine Rajić i Miloša Timotijevića, a od 21 čas će u hotelu „Pula“ u okviru tematske večeri „Od Čačka sa srcem“ nastupiti KUD „Milisav Petrović“ iz Parmenca i „Harizma Plus bend“.

Svoj nastup ponoviće i sutradan u Fažani, dok će Gradsko pozorište Čačak u subotu, 13. aprila, u 20 sati predstaviti komad „Tripih o radnicima“ u Istarskom narodnom kazalištu. Tokom trajanja festivala, biće priređeni revija srpskog filma, izložbe fotografija, književne večeri i programi za decu, kao i koncerti čačanskog „Ethno Jazz Orchestra (EJO)“ i gornjomilanovačkih rokera „Strah od Džeki Čena“.

POSTAVI ODGOVOR