[rstr_selector]
Foto: Dženarika info

Moravički okrug: Veliki broj sela bez struje

Elektrosnabdevanje

Prema informaciji iz čačanske Elektrodistribucije, većina dalekovoda koji su u toku jučerašnjeg dana bili u kvaru, jutros su pod naponom, a sela u kojima i dalje nema struje su Gornja Ježevica, i to zaseoci Grujine Livade i Dolovi, u Donjoj Trepči je bez struje zaselak Parac, u Gornjoj Trepči Livadice, bez struje su i delovi Mrčajevaca i Donje Gorevnice i to Ilijak, Gušavac, Potok i Morava, na Kablaru su bez struje Vrnčani, na Ovčaru Negerišori, Dučalovići, Markovica i Rtari. Kvarova ima i na nisko-naponskoj mreži u Lipnici, Jezdini i na Rajcu.
Na teritoriji Gornjeg Milanovca u kvaru je 12 trafostanica na seoskom području, radovi na popravci su u toku i očekuje se da će biti  svi biti otklonjeni u toku dana.
U Dragačevu je veliki broj dalekovoda u kvaru. Bez struje su i dalje su Zeoke, Grab, Viča, Milatovići, Gornji i Donji Dubac, Kaona, Luke, Brezovice, Kotraža, Rti, deo Virova, Kravarica, Prilipac i Lopaš. U Ivanjici na celom seoskom području ima kvarova, a na saniranju svih kvarova angažovane su i dodatne ekipe iz pogona Elektrodistribucija sa strane koje će pomagati da se svi kvarovi saniraju u toku dana.

Vodosnabdevanje

Na vodovodnoj mreži u Čačku nema većih kvarova, a u Gornjem Milanovcu je došlo do pucanja cevovoda na Staroj pruzi zbog čega prekid u snabdevanju vodom imaju potrošači naselja Grobnice, Široko polje i dela Velereči. Normalizacija u snabdevanju vodom očekuje se do 15 časova.

Bioprognoza

Biometeorološke prilike uticaće nepovolјno na hronično obolele, a najizraženije tegobe mogu osetiti srčani bolesnici i astmatičari. Meteoropate mogu osetiti nervozu, glavobolјu i bolove u kostima. Preporučuje se adekvatno odevanje i smanjena fizička aktivnost. Učesnicima u saobraćaju se savetuje povećan oprez.

Stanje na putevima

Iako je smanjen intenzitet padavina i dalje se saobraćaj odvija otežano i usporeno, naročito na putevima u planinskim predelima. Pored snežnih padavina pojačan vetar stvara i nanose koji smanjuuju vidljivost i dodatno otežavaju saobraćaj. Svi prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, ali je saobraćaj otežan na putevima ka Zlatiboru, Tari, Divčibarama, Goču, Kopaoniku i Kadinjači.
Na putevima I i II prioriteta održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kruševca, Kragujevca, Novog Pazara, Požege, Užica i Valjeva. Trenutno je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila na području Užica što podrazumeva i zabranu na magistralnim putevima Kneževići – Kremna, preko Zlatibora, Debelog Brda, Kadinjače, ka Višegradu,  na deonici Novi Pazar -Sjenica – Aljinovići, kao i na magistralnim putevima koji vode ka graničnim prelazima sa Crnom Gorom. Neprohodni su putni pravci Kaona – Livade – Gornji Dubac, Odvraćenica – Preko Brdo, Raška – Kuti – Odvraćenica.
Na deonici Pakovraće (Markovica) – Kratovska stena, izmenjen je režim saobraćaja zbog izgradnje petlje „Pakovraće“. Za saobraćaj je zatvorena desna traka ka Požegi, a saobraćaj odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.
Na graničnim prelazima zadržavanja ima samo na teretnim terminalima u smeru ka Mađarskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj, dok se na putničkim terminalima prolazi bez zadržavanja.

Prema informacijama Uprave granične policije na graničnom prelazu Šid teretna vozila čekaju 90 minuta, na Kelebiji oko sat vremena, na Horgošu 120, a na Batrovcima 240 minuta.Na ostalim graničnim prelazima nema dužeg zadržavanja za sve kategorije vozila.

 

 

Поделите вести