Mrčajevački pesnički susreti obeležavaju dve decenije postojanja

Mrčajevački pesnički susreti obeležavaju dve decenije postojanja

,,Ova manifestacija ima svoju dušu, karakter i svoje posebnosti, ali i mnogo širi značaj, ne samo za Mrčajevce i grad Čačak, već i za celu Srbiju”

0
Foto: Pixabay

Mrčajevački pesnički susreti, koji ove godine obeležavaju jubilej od dve decenije postojanja, održaće se u nedelju 27. septembra. Manifestacija je ove godine posvećena ovogodišnjim i dosadašnjim dobitnicima „Povelje Morave“, rekao je Lune Levajac, predsednik Organizacionog odbora. On je istakao da će povodom jubileja, u dvorištu Osnovne škole „Tatomir Anđelić“ u Mrčajevcima, biti otvoreni Pesnički trg i Pesnički park.
– U 11.00 sati će biti svečano otvaranje Pesničkog trga i parka, a potom će predstavnik žirija koji čine Milovan Vitezović, Radomir Andrić, Srba Ignjatović, Zorica Arsić Mandarić i moja malenkost, saopštiti imena dobitnika. Potom ćemo otići do „Pesničke stene“ kako bi ovogodišnji dobitnici videli svoje ime ispisano na jednom trajnom obeležju. Ovogodišnji dobitnici su Miloš Janković i Bratislav Milanović iz Srbije i Ranko Preradović iz Republike Srpske koji je presednik Književne zajednice „Vasa Pelagić“ u Banjaluci. Ove godine nismo zvali pesnike, kao što je to bio običaj, iz svih književnih klubova i gradova iz Srbije, već dobitnike nagrade „Povelja Morave“ da njima posvetimo jubilej. Među njima su Ljubivoje Ršumović, Adam Puslović, Ivan Negrišorac, predsednik Matice srpske. Zbog celokupne situacije, zauzeli smo stav da jubilej obeležimo na skroman način, a da iduće godine sve ponovimo i svima koji su želeli da dođu, a nisu mogli, damo šansu da vide Pesnički trg, park i sve drugo.
Moja ideja je bila da naprvimo Pesnički trg i Pesnički park u dvorištu OŠ „Tatomir Anđelić“ u Mrčajevcima čiji sam bio đak i to smo napravili zahvaljujući razumevanju i pomoći Grada Čačka i ove godine ćemo otvoriti taj trg koji impozantno izgleda, ima tri reda tribina i park koji je sastavni deo toga i zaista ga treba videti.

Preko 3000 pesnika učestvovalo na susretima

Ova manifestacija ima svoju dušu, karakter i svoje posebnosti, ali i mnogo širi značaj, ne samo za Mrčajevce i grad Čačak, već i celu Srbiju, kaže Lune Levajac.
– Sa pesničkim susretima smo počeli 2001. godine kada je bilo 30 pesnika, a dolazili smo do broja od 180, 200 i više ljudi koji su se okupljali. Za 19 godina je kroz Mrčajevačke pesničke susrete prošlo 3160 pesnika, a pri tom smo i mladim ljudima koji su talentovani i žele da pišu poeziju davali isti status kao i poznatim pesnicima, jer nema elitizma na pesničkim susretima. Sa Udruženjem književnika Srbije, 2003. godine smo ustanovili Međunarodnu pesničku nagradu „Povelja Morave“ koju je do sada dobilo 42 pesnika iz naše zemlje i inostranstva. Na Ilijaku, najvišoj tački Mrčajevaca, smo 2007. godine postavili Pesničku stenu i od tada na tom mestu ispisujemo sva imena dobitnika na mesinganim pločicama. Među 42 dobitnika ima šest predsednika Udruženja književnika Srbije među kojima su Matija Bećković, Radomir Andrić, Srba Ignjatović, Sloba Raketić, Aleksandar Petrov i Milovan Vitezović, što daje težinu i značaj ovoj manifestaciji.
Stigli smo tako do jubileja, 20. put organizujemo Mrčajevačke pesničke susrete, mada u nešto izmenjenim uslovima jer moramo da poštujemo pravila državnih i zdravstvenih organa, pa će ove godine manifestacija okupiti do 40 ljudi, rekao je na kraju Lune Levajac.

POSTAVI ODGOVOR