Претрага
[rstr_selector]

Mrčajevcima nedostaje stočni pijac

Stočna pijaca u Mrčajevcima ne radi od 2008. godine kada ju je zatvorila Republička veterinarska inspekcija zbog neispunjavanja veterinarsko-sanitarnih uslova. Komercijalno-finansijski rukovodilac mrčajevačkog „Moravca“, Mihailo Lukić, kaže da je napravljen projekat za izgradnju nove pijace na starom mestu uz poštovanje svih zahteva veterinarske inspekcije, ali da se onda kao smetnja pojavio generalni plan regulacije koji izgradnju pijace predviđa na nekom drugom mestu.

– Niko sada više i ne pominje tu novu lokaciju i izgradnju stočne pijace u Mrčajevcima. Bilo je nekih usmenih zahteva, pa je tako mojoj direktorki rečeno da treba da uredi postojeći pijac. Sa kojim sredstvima ona to da uradi? Kako izvoditi radove bez građevinske dozvole? Šta bi se onda desilo? Treba da joj neko piše prijavu kao rukovodiocu preduzeća zato je počela da izvodi radove. A i nemoguće je bilo šta izvoditi na onoj livadi, kaže Lukić.

Stočni pijac može, ali u njivi

Komercijalno-finansijski rukovodilac JKP „Moravac“ iz Mrčajevaca smatra da je je ovom selu neophodan stočni pijac sa delom odvojenim za kvantašku trgovinu.

– Zahtevi za izgradnju stočne pijace su rigorozni. Pijac koji bi zadovoljio veterinarsko-sanitarne uslove morao bi da ima vage, pojila, vezove, objekte za veterinarske inspekcije i još mnogo toga. Mi smo uradili projekat čija bi realizacija koštala između 500 i 600.000 evra, ali se onda dogodio taj nesrećni generalni plan regulacije koji stočni pijac smešta negde dole niz Moravu u neke njive. Generalni plan regulacije je na mestu starog stočnog pijaca predvideo veoma ambiciozne sportske terene kao da će se u Mrčajevcima, koji i pored velikog doseljavanja danas imaju isti broj stanovnika kao 1948. godine, održati Olimpijske igre, rekao je Lukić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *