[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

MUP: Ne spaljujte travu i nisko rastinje na otvorenom

Iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazvali požare koji mogu ugroziti živote građana i pričiniti veliku materijalnu štetu.

Kako se u narednom periodu, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuju visoke temperature, veći je rizik jer pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Foto: Dženarika Info

Odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, a za nepoštovanje zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara. Zabranjeno je i spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva. U protivnom, kazna za pravna lica je od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Sa ciljem smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana, Sektor za vanredne situacije, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastavlja aktivnosti pojačanog nadzora i obilaske terena radi otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести