„Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“

„Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“

0

U okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, sa temom „Muzej u gostima“, koja se od 11. do 20. maja organizuje u muzejima širom Srbije, sutra će u galeriji Narodnog muzeja u Čačku u 19.00 časova biti otvorena izložba „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“, autora kustosa arheologa Igora Đurovića iz Narodnog muzeja u Kragujevcu. Delfina Rajić, direktorka čačanskog Muzeja, kaže da će u okviru ove manifestacije biti održane i dve radionice za predškolce kao i drugi prateći sadržaji.
– Na osnovu arheoloških, istorijskih, etnografskih i drugih podataka, izložba predstavlja sintezu multidsciplinarnih istraživanja na polju prvih pojava i razvoja muzičkih instrumenata prispelih i prisutnih u praksi kod Srba. U galeriji Muzeja biće održane i dve radionice za decu predškolskog uzrasta pod nazivom „Naši narodni instrumenti“, na kojima će se deca upoznati sa originalnim instrumentima iz etnološke zbirke čačanskog Muzeja i imati priliku da upoznaju svirača gusala i tehniku sviranja na ovom instrumentu, kaže direktorka muzeja.

Predavanje Delfine Rajić i Vujadina Vujadinovića u SANU

– Čačanski Muzej će gostovati u Novoj Varoši gde će se predstaviti izložbom „Vojvoda Petar Bojović“, a 19. maja u 12.00 sati u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti arheolog Vujadin Vujadinović i ja održaćemo predavanje o 65 godina rada Narodnog muzeja i arheološkim nalazištima. U subotu, 20. maja u 19.00 časova Galeriji muzeja biće predstavljena knjiga „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“, a tog dana ćemo imati i radionice u saradnji sa Umetničkom školom iz Čačka, najavila je Delfina Rajić.

POSTAVI ODGOVOR