Претрага
[rstr_selector]

Na Agronomskom fakultetu u Čačku nema fabrikovanja doktorskih zvanja

Na Agronomskom fakultetu u Čačku, od osnivanja 1978. godine pa sve do danas, zvanje doktora nauka je steklo svega 22 stručnjaka iz oblasti agronomije. Ove godine je upisano šest postdiplomaca na doktorske akademske studije, iako prema akreditaciji ova visokoškolska ustanova ima pravo da upiše dvostruko veći broj kandidata.

Prof. dr Vladeta Stevović, dekan Agronomskog fakulteta, objašnjava razloge zbog kojih je ovaj fakultet među onima koji su izdali najmanji broj doktorskih diploma.

– Agronomski fakultet je akreditovan za 12 kandidata za doktorske akademske studije iz oblasti agronomije i akreditovan je od 2010. godine po novom zakonu, odnosno po Bolonjskoj deklaraciji. Godišnje upisujemo od pet do 10 kandidata, od toga pet na teret budžeta. Ove godine smo upisali šest kandidata polaznika prve godine i tri kandidata koji su ostvarili pravo izmenama Zakona o visokom obrazovanju, odnosno koji su u prethodnom ciklusu magistrirali pa im se omogućava upis na doktorske studije. Kada je reč o doktoriranju po starom sistemu, mi smo do sada dali 22 doktora nauka, a kada je reč o doktoriranju po novom ciklusu još niko nije doktorirao, priča prof. dr Vladeta Stevović.

Do zvanja doktora nauka šest godina ozbiljnog rada i istraživanja

Kao osnovni razlog zašto je teško steći zvanje doktora nauka iz oblasti agronomije, prof. dr Vladeta Stevović navodi da je u pitanju ozbiljan rad, učenje i istraživanje koje traje šest godina.

– Doktorske akademske studije po novom zakonu traju tri godine, sa mogućnošću da studenti imaju pravo još tri godine da studiraju. Imajući u vidu prirodu istraživanja iz oblasti agronomije, odnosno biotehnologije, gde pojedini ogledi traju tri ili četiri godine, kod nas ta hiperprodukcija nije moguća. Imajući u vidu težinu materije, za razliku od mnogih drugih fakulteta na kojima je sve mnogo lakše mi ovaj proces radimo vrlo ozbiljno i kod nas je potrebno šest godina ozbiljnog rada, istaživanja i učenja da bi se došlo do zvanja doktora nauka, kaže dekan Agronomskog fakulteta.

Studenti po Bolonji uskoro brane doktorsku disertaciju

Agronomski fakultet u Čačku ima i doktorante iz prve generacije studenata po Bolonjskoj deklaraciji, koje takođe čekaju godine rada do odbrane disertacije.

– Imamo tri ili četiri kandidata koji su se prijavili i prošli potrebnu proceduru i nadam se da ćemo u narednom periodu imati njihove odbrane doktorskih disertacija, ali podvlačim da u Čačku nema fabrikovanja doktorskih zvanja, kako možemo videti u medijima da neki fakulteti imaju i po više stotina doktora nauka. Od 2010. godine, od kada je u primeni Bolonjska deklaracija, na našem fakultetu još niko nije doktorirao, ali hoće uskoro, upravo po modelu koji sam već objasnio. Taj proces traje oko šest godina. Svi kandidati koji su doktorirali u prethodnim ciklusima, ali i ovi današnji, brzo nalaze posao. Mi ne produkujemo kadar koji ide na tržište rada, kaže dekan.

Većina doktora nauka koje je iznedrio Agronomski fakultet danas su profesori ovog ili nekog drugog, srodnog fakulteta i bave se naučno-istraživačkim radom. Brojni eminentni stručnjaci čačanskog Instituta za voćarstvo takođe su bili studenti ove visokoškolske ustanove.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *