Na FTN-u održana 8. međunarodna konferencija „Tehnika i informatika u obrazovanju“

Na FTN-u održana 8. međunarodna konferencija „Tehnika i informatika u obrazovanju“

„Bilo je više od 60 radova od oko 120 autora i koautora koji su razmenjivali ideje i istraživačka saznanja. Ono što je posebno interesantno uključivali su se nekadašnji diplomci Fakulteta tehničkih nauka koji su govorili o stečenim znanjima na ovom fakultetu koje su kasnije primenjivali u praksi…“

0

Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku od 18. do 21. septembra održana je 8. međunarodna naučno-stručna konferencija „Tehnika i informatika u obrazovanju“, u okviru koje je organizovan i simpozijum na temu „Tehnika i informatika u obrazovanju: nastavnici za nastavnike“, koji je po rečima Nataše Cvijović, PR-a Fakulteta, bio namenjen nastavnicima koji su zaposleni u osnovnim i srednjim školama. U radu su učestvovali autori i koautori naučnih i stručnih radova iz Srbije i država u okruženju.

– Bilo je više od 60 radova od oko 120 autora i koautora koji su razmenjivali ideje i istraživačka saznanja. Ono što je posebno interesantno uključivali su se nekadašnji diplomci Fakulteta tehničkih nauka koji su govorili o stečenim znanjima na ovom fakultetu koje su kasnije primenjivali u praksi i doživotnom, odnosno celoživotnom učenju. Prvog dana konferencije je održan okrugli sto na način koji je bio potpuno neuobičajen, ali je bilo divno slušati sve te ljude sa svojim iskustvima koji su govorili o važnosti tehničkog obrazovanja, informatike i o razvojnom putu te oblasti. Subota je bila predviđena za izlaganje naučno-stručnih radova, a u nedelju se diskutovalo o rezultatima konferencije i doneti su zaključci sa skupa. Rad konferencije ozvaničio je kopredsednik Naučnog odbora i prodekan za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Nebojša Mitrović, a održavanjem skupa nastavljena je tradicija okupljanja naučnih i stručnih saradnika koji rade u oblasti tehničkog, tehnološkog i informatičkog obrazovanja u Srbiji.

Ova konferencija je nekoliko godina bila realizovana kao Nacionalna konferencija sa međunarodnim učešćem i takvih konferencija je održano pet, a potom je prerasla u Međunarodnu naučnu konferenciju i održana je 2016, 2018. i ove godine.

– Bilo je zadovoljstvo pratiti rad svih ljudi koji su učestvovali. Oni su imali priliku da svoje radove predstave i putem prezentacija, a posebna zahvalnost od strane fakulteta i Naučnog i Organizacionog odbora konferencije duguje se mladim ljudima sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku koji su bili svojevrsna tehnička podrška. Inače FTN je jedan od pionira onlajn nastave, a posebno ističem da je oko 90 diplomaca sa ovog fakulteta steklo diplomu master studija profesora tehnike i informatike za elektronsko poslovanje. Skup ocenjujemo kao veoma uspešan i on je poslužio kao primer dobre prakse i drugima koji planiraju da organizuju konferenciju. Do sada su to uvek bili neposredni kontakti, ali i putem onlajn nastave možemo da napravimo konferenciju gde ćemo imati utisak da su svi na jednom mestu kao što su i bili, samo u elektronskoj formi.

Nastava za brucoše počinje 28. septembra

Kada je u pitanju početak nove akademske godine na Fakultetu tehničkih nauka, Nataša Cvijović kaže da je za sada poznato da nastava za brucoše počinje 28. septembra, ali da će odluka o načinu održavanja predavanja biti doneta narednih dana.

– Studenti koji su upisali prvu godinu akademskih i strukovnih studija na FTN-u školsku godinu će početi u ponedeljak 28. septembra prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen na sajtu. Stigle su i preporuke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o načinu održavanja i realizacije nastave. Radićemo po preporukama republičkog ministarstva, Univerziteta u Kragujevcu i naravno usklađeno sa našim obavezama, s obzirom na to da ima dosta laboratorijskih vežbi, ali za sve postoji rešenje, rekla je Nataša Cvijović.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR