[rstr_selector]

Na području Čačka 60.000 objekata čeka legalizaciju

Svi oni koji su u proteklom periodu po starim zakonskim propisima podneli zahtev za legalizaciju svojih objekata, sada tu proceduru mogu da okončaju.
Vesna Dmitrić, načelnica Gradske uprave za urbanizam u Čačku, kaže da su po novim zakonskim propisima i ovi objekti predmet ozakonjenja.
– Svi oni koji su po ranije važećim zakonima podneli zahteve za legalizaciju objekata taj postupak sada mogu da nastave. Ako su podneli zahtev, ne moraju čekati popisivače, odnosno građevinske inspektore da im popisuju objekte. Ako kod nad postoje zahtevi, oni će biti predmet prijava u skladu sa novim Zakonom o ozakonjenju, dakle predmet ozakonjenja su i ti objekti po ranije podnetim zahtevima za legalizaciju, rekla je Vesna Dmitrić.

Za ozakonjenje objekata rok tri godine

Prema važećem Zakonu o ozakonjenju opštinama i gradovima je dat rok od tri godine da obave postupak ozakonjenja nelegalno sagrađenih objekata.
– Zato je potrebno da se nama građani jave, da dođu u Upravu, da revidiramo njhove predmete. Mi smo i ranije dostavljali zahteve za dopunu, međutim ti zahtevi još nisu rešeni jer nismo dobijali adekvatnu dokumentaciju. Sada je krajnji rok da sve to okončamo, priča načelnica Gradske uprave.

Moguće legalizovati svaki objekat sagrađen do 2015. godine

Svi oni koji nisu podnosili zahteve za legalizaciju, a u međuvremenu su gradili objekte zaključno sa 2015. godinom kada je Zakon o ozakonjenju stupio na snagu, takođe bi trebalo radi legalizacije da se obrate Gradskoj upravi za urbanizam.
– Oni bi trebalo da sačekaju popisivače da popišu njihove nelegalne objekte, a onda će građevinska inspekcija doneti rešenje o rušenju i po službenoj dužnosti dostaviti našoj upravi i to će biti inicijalni akt za pokretanje postupka za ozakonjenje. Nakon toga ćemo te investitore pozivati da dostave dokumentaciju koja je potrebna, kaže naša sagovornica.

Bunari i šupe čekaju legalizaciju

Više od 25.000 Čačana podnelo je zahtev za legalizaciju po starom zakonu, međutim od tog broja je rešeno nešto manje od 6.000 slučajeva nelegalne gradnje.
– Stiglo je oko 25.000 zahteva, od čega je 5.589 okončano. Po novom Zakonu o ozakonjenju je rešeno 467. Ne znamo koji je to broj objekata koji će popisati građevinska inspekcija, ali procena resornog ministarstva je da će ih biti oko 60.000, a te podatke ćemo imati naknadno, kada popis bude završen. Tu se računaju svi objekti po selima, bunari, ograde, šupe i sve ostalo. Stav je ministarstva da će se legalizacija takvih objekta vršiti na jednostavniji način, bez tehničke dokumentacije, zaključuje Vesna Dmitrić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *