Претрага
[rstr_selector]

Na Rudniku otkriven srednjovekovni grad

Na Rudniku su otkriveni ostaci srednjovekovnog utvrđenja koje, prema pronađenom kovanom novcu, datira iz 14. i 15. veka. Kovani novac arheolozi Muzeja rudničko-takovskog kraja zajedno sa kolegama Odeljenja za arheologiju beogradskog Filozofskog fakulteta, pronašli su u nekropolama u kojima su sahranjivani tadašnji velikodostojnici.

U prošlosti, Rudnik je osim rudarskog centra, pre dolaska Turaka, bio veoma važno trgovinsko sedište u Srbiji. Ana Cicović viši kustos arheolog Muzeja rudničko- takovskog kraja govori o kakvom istorijskom otkriću je reč.

– Ove godine smo nastavili petogodišnje iskopavanje u samom centru Rudnika i taj lokalitet se zove Drenje stacionar. Ovogodišnja iskopavanju su nam potvrdila da se na tom prostoru nalazi srednjovekovni trg Rudnik ili Rudničište kako ga neki stariji istraživači nazivali. Najznačajnije otkriće je zapravo sam objekat koji je velikih dimenzija i on ima dobro očuvan malterni pod. Vidi se da je zgrada bila korišćena kao upravna zgrada sa čvrstom arhitekturom koja je služila u upravnoj administraciji. Novac koji je pronađen ukazuje na 14. i početak 15. veka i traje do dolaska Turaka. Istarživanja su obustavljena pre dva dana i sada je u postupku zatrpavanje jtog lokaliteta jer kada nema konzrvacije taj postupak je neophodan da građevine ne bi propadale. Mi se nastavku istraživanja nadamo sledeće godine – izjavila je Ana Cicović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести