Na sednici SO Čajetina usvojene odluke o realizaciji kapitalnih projekata

Na sednici SO Čajetina usvojene odluke o realizaciji kapitalnih projekata

Uz dva zaključka i sve izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova usvojene su nove odluke o realizaciji projekata za tekuću godinu

0

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Čajetina, usvojeno je ukupno petnaest odluka, uz dva zaključka i sve izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova. Pre svega, govorilo se o radu Sportskog centra Čajetina, Centra za socijalni rad Čajetina, ,,Zlatiborskog Eko agrara” i Turističke organizacije Zlatibor, kao i dečjeg vrtića ,,Radost” iz Čajetine. Ustanovljeni su planovi zlatiborskog Centra za socijalni rad i ,,Eko agrara“ za 2019. godinu, ali, najviše diskusije bilo je po pitanju razvoja poljoprivrede. Reč je o, nakon turizma, vodećoj oblasti opštine Čajetina, kaže Miloje Rajović, predsednik Skupštine.

Poljoprivreda trenutno na prvom mestu

Iako su iznete raznovrsne ideje za razvoj poljoprivrede, koju su u proteklih sedam godina uspeli da podignu na izvestan nivo, diskusija se odvijala u pravcu njenog još većeg unapređenja. Najavljeno je osnivanje novog poljoprivrednog društva. Već sada, opština na razne načine pomaže svoja poljoprivredna preduzeća, prvenstveno subvencijama u iznosu od trideset do četrdeset odsto.

– Potrebno je da ljudi kupe određene mašine iz oblasti poljoprivrede i donesu račun Opštini, a mi ćemo svim poljoprivrednim domaćinstvima registrovanim na našoj teritoriji vratiti sredstva u iznosu od trideset do četrdeset procenata. Pored toga, u poslednje vreme je dosta uloženo u razvoj stočnog fonda, ali planiramo da nastavimo i napravimo ozbiljan industrijski centar. Ne želimo da naša sela ostanu bez stanovništva, već da pomognemo i najmanjim domaćinstvima, naglasio je Rajović.

U prethodnoj godini, otvorena je mlekara namenjena otkupu mleka iz udaljenih područja, njegovu preradu i stvaranje finalnih proizvoda.

-Na taj način, pomažemo malim poljoprivrednim proizvođačima. U narednom periodu planiramo da otvorimo jedan agroindustrijski centar, koji će biti nosilac razvoja čitave naše opštine, a i okolnog okruženja. Usvojili smo nekoliko odluka za doparcelaciju građevinskog zemljišta, kao i dva zaključka za produženje roka zaključenja ugovora o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta, odnosno o kupovini zemljišta od opštine, kaže predsednik Skupštine.

Veliki planovi za novi sportski centar

Na jednoj od prethodnih sednica, podseća Rajović, usvojena je odluka o kupovini sportskog centra na Zlatiboru. Hala, kupljena iz stečaja od ljubljanske ,,Rašice“, nalazi se u dobrom stanju, ima veliki parking prostor, bazene i moderan lift, ali došlo je do određenih problema što se tiče vlasničkih odnosa. S obzirom na to da planiraju završetak čitavog procesa za najdalje tri meseca, imenovali su privremenog direktora društva koje gazduje halom, ,,APIM Invest“ iz Beograda. On će u tom periodu srediti potrebnu dokumentaciju, svesti saldo na nulu, a ujedno ispratiti sva prava i potraživanja opštine Čajetina.

Nakon toga, biće oformljeno novo preduzeće za upravljanje halom. Njene mogućnosti su velike, budući da je kupljeno zemljište površine od 25 ari koje se nalazi u neposrednoj blizini, a tu je i dodatnih 25 ari opštinske parcele u koje se može investirati. Propratni sadržaji bi omogućili da sportska hala ostvari svoj puni kapacitet.

– Do sada nismo koristili mogućnosti javno-privatnog partnerstva, ali, nadam se da će u svakom slučaju doći do tog rešenja, pa da zajedno sa investitorima udružimo interese, kako bi hala mogla da što bolje funkcioniše. Uz Kulturni centar koji upravo završavamo, biće to objekat kojim ćemo moći da se ponosimo. Svi kapitalni projekti biće završeni u ovoj godini, uključujući sistem za prečišćavanje otpadnih voda koji se uveliko gradi i treću fazu za gondolu. U toku su pregovori oko novog vodovoda sa Sušice, koji bi dopunio postojeći sistem na jezeru Ribnici. Već smo konkurisali za dobijanje državnih sredstava koja bi omogućila izgradnju cevovoda od Ribnice na Zlatibor, dok ne stigne novi, funkcionalni vodovod, zaključuje Rajović.

POSTAVI ODGOVOR