Na svadbu sa kovertom, ali bez torte

Na svadbu sa kovertom, ali bez torte

Inspekcija rada najavila je pojačane kontrole u ugostiteljstvu širom Srbije; torte i kolači koji se služe u ugostiteljskim objektima moraju imati deklaraciju

0

Inspekcija rada je ovog meseca najavila intenzivnije kontrole svih delatnosti u celoj Srbiji. Jedna od glavnih „meta” ove inspekcije biće  ugostiteljstvo, odnosno organizacija veselja u ugostiteljskim objektima.

Zakon propisuje da torte i kolači koje nosite na veselje moraju imati deklaraciju poslastičarnice ili radionice za izradu torti i kolača. Inspekcija rada može da izvrši kontrolu u toku slavlja i da, pored dozvole za rad fotografa, konobara i muzike, traži i dokaz da su torte i kolače napravila stručna lica, odnosno radnje koje su registrovane za tu delatnost. Zbog toga je sigurnije da, ukoliko planirate da idete na veselje, poručite tortu, ili u krajnjem slučaju odete bez nje kako ne biste došli u situaciju da platite veliku novčanu kaznu.

Kontrolišu hranu tek nakon zabeleženog incidenta

Pojedini ugostiteljski objekti u Čačku se strogo pridržavaju ovog pravila, dok kod nekih to nije slučaj, ali oni za to ne snose nikakve posledice jer u ovom gradu kontrole hrane na veseljima skoro i da nema. Sanitarna i Veterinarska inspekcija reaguju samo onda kada se problem dogodi, odnosno kada bude zabeležen neki vid trovanja hranom. Kao opravdanja za takvu situaciju, navode se nedovoljan broj inspektora koji bi izašao na teren i sproveo potrebnu kontrolu, kao i činjenica da se pomenute kontrole vrše vikendom i da inspektori, koji kažu da su im ionako male plate, ne žele da rade u dane za koje nisu plaćeni.

Da li postoje deklaracije na tortama koje će biti poslužene velikom broju ljudi, po svemu sudeći ne kontroliše niko. Kako nezvanično saznajemo, čačanska Veterinarska inspekcija u svojoj nadležnosti ima samo objekte u kojima se prave torte i kolači, a takođe kontroliše i sirovine koje ulaze u samu proizvodnju, kao i gotov proizvod koji je namenjen za izvoz. Međutim, postavlja se pitanje ko kontroliše kvalitet hrane u čačanskim ugostiteljskim objektima, ponajviše tokom leta kada je ona, zbog visokih temperatura, izložena kvarenju.

 Javlja se problem i sa ugostiteljskim objektima koji nisu registrovani, pa samim tim se ne nalaze na spisku za kontrolu što im omogućava da nesmetano obavljaju svoju delatnost „na crno“. Za takve prekršaje propisane su visoke novčane kazne.

POSTAVI ODGOVOR