Na vidiku kompromis malinara i države

Na vidiku kompromis malinara i države

Predstavnici malinara i ministarstava postigli su dogovor oko proizvođačke cene maline, ali i dugotrajnijih mera koje je neophodno sprovesti kako bi tržište funkcionisalo

0

Nakon što je na sastanku Radne grupe, koji je pre dvadesetak dana održan u Čačku, utvrđena proizvođačka cena maline od 139,03 dinara na 8 tona po hektaru, predstavnici malinara, resornih ministarstava i Vlade Srbije imali su u petak hitan sastanak u Beogradu, na kome je data saglasnost za tu cenu. Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, kaže da je predloženo da se formira poseban operativni tim kako bi se utvrdile i otklonile sve eventualne neregularnosti na tržištu, posebno u procesu otkupa maline.

– Uređenje tržišta znači da zbog potpisanog sporazuma nikome ne možemo zabraniti uvoz maline iz Bosne, Poljske i drugih država, ali zato se može sprečiti mešanje uvozne sa srpskom malinom. Ona mora ići pod brendom i nazivom porekla svoje matične zemlje, a naša da ima etiketu proizvodnje i bude zaštićena. Mora biti jasno da ne možemo više svrstavati malinu iz svih zemalja u srpsku, obarati kvalitet i cenu proizvođačima. Da bi se sve to sprovelo, predložili smo formiranje Radnog tela koje će izvršiti kompletnu kontrolu i ustanoviti PDV, kako se ne bi ponovile malverzacije od prethodnih godina, priča Radović.

Najvažnije je urediti tržište

Od ove godine je neophodno promeniti uredbe i Zakon, tako da hladnjačari i otkupljivači proizvođačima plaćaju neto cenu, a PDV od osam procenata bude uplaćivan direktno na račun poljoprivrednih gazdinstava. Tek kada se sve to sprovede, a Radović smatra da je do berbe i kampanje sasvim dovoljno vremena, svi „u lancu“ će biti zadovoljni dogovorenom cenom. Do tada, malinari su u veoma teškoj situaciji, prepušteni neuređenom tržištu i kupovini koja se obavlja bez garancija. Pritom, isti problemi važe za proizvodnju, otkup i plasman kupine.

Takođe je dogovoreno da se počne sa ispitivanjem stanja na terenu, kako bi se utvrdilo koji je razlog smanjenja površina pod malinom u Srbiji i nestajanja ovog voća sa domaćeg tržišta. Zabrinjava podatak da ove godine ima čak pedeset procenata manje maline u odnosu na prethodnu. Zbog toga je dogovoreno da deset stručnih timova krene sa analizama, ne bi li se došlo do saznanja da li je malina zaražena ili se smrzla, jesu li odgovorni hemija ili mineralno đubrivo, ukratko, u čemu je žarište.

Postoje naznake da bi otkupna cena mogla iznositi 1, 45 evra. Ona, istina, ne zadovoljava potrebe proizvođača, ali „mora se krenuti od nekakve osnove“, zaključuje predsednik Asocijacije malinara.

POSTAVI ODGOVOR