Nagrađeni filmovi sa „Prvog kadra“ u Čačku

Nagrađeni filmovi sa „Prvog kadra“ u Čačku

0
Čovek od soli

U Galeriji „Risim“ sutra će se održati projekcija nagrađenih filmova sa 10. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ iz Sarajeva koji je održan od 6. do 11. novembra u Istočnom Sarajevu pod motom „Decenija filma“, u organizaciji Produkcije Prvi kadar.
Projekcije će početi u 20 časova, a biće prikazana četiri filma: španski „Portret jednog umetnika“ koji je dobio nagradu za najbolji film u međunarodnoj selekciji „U fokusu“, slovenački „Kolpa, Kupa, Koupa“, najbolji film u regionalnoj selekciji „EX YU u fokusu“, zatim švajcarsko ostvarenje „Scrabble“ koji je proglašen za najbolji kratki igrani film u selekciji „Kratke priče“ i Gran pri festivala a to je iranski film „Čovek iz soli“.

Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ je jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Republici Srpskoj i vodeći festival dokumentarnog i kratkog igranog filma u regionu. Pored promovisanja filmske umetnosti autora iz celog sveta festival ima značajnu ulogu u afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva. Veliki broj autora koji učestvuju na festivalu, dokazuje da je festival prepoznat među umetnicima širom sveta, kao važna i prestižna filmska manifestacija.
Bogat takmičarski i prateći program visokog umetničkog kvaliteta, edukativne projekcije, radionice, Filmska škola Prvog kadra sa DokMasterKlas predavanjima, izložbe, promocije knjiga iz oblasti filmske umetnosti, brojni gosti iz sveta filma, dokaz  je da je festival dostigao svetske domete.

portret-jednog-umetnika                                                                                                                     Portret jednog umetnika
Na ovogodišnji konkurs stigao rekordan broj filmova

Moto ovogodišnjeg festivala ukazuje na deset godina filma, koje su obeležile razvoj kulture i filmskog života Istočnog Sarajeva i doprinele podsticaju celokupnog razvoja filmske umetnosti u Bosni i Hercegovini. Pored toga, Prvi kadar je do sada imao i značajnu edukativnu misiju u školovanju mlade bioskopske publike i školovanju mladih filmskih stvaralaca kroz radionice dokumentarnog i animiranog filma, čime su stvoreni novi umetnički potencijali.
Na ovogodišnji konkurs je stiglo 2525 filmova, što je rekordan broj i dokaz koliko je festival značajan među filmskim stvaraocima u svetu. U zvanični takmičarski program selektovan je 51 film iz 30 zemalja, koji su se takmičili u 5 takmičarskih selekcija.
Žiri festivala je radio u sastavu Dragan Elčić, režiser iz Bosne i Hercegovine, Ivan Perić, hrvatski režiser i Dejan Dabić, filmski kritičar iz Srbije.

POSTAVI ODGOVOR