NAJAVLJEN PROTEST U KOSJERIĆU: Spaljivanje otpada pogubno po okolinu

NAJAVLJEN PROTEST U KOSJERIĆU: Spaljivanje otpada pogubno po okolinu

Zabrinuti građani sutra će održati mirnu protestnu šetnju u Kosjeriću zbog planirane izgradnje objekata za spaljivanje otpada

0

Ekološki pokret Kosjerić će sutra u 11 časova održati protest protiv odluke Ministarstva građevinarstva kojom je fabrika cementa ‚‚Titan” dobila građevinsku dozvolu za izgradnju objekata za spaljivanje otpada. Snežana Joksimović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Kosjerić, kaže da je veliki broj građana zabrinut jer spaljivanje otpada može da ugrozi proizvodnju hrane i seoski turizam.

– Ekološki pokret i veliki broj građana zabrinuti su za budućnost Kosjerića jer smatraju da spaljivanje komunalnog otpada može ugroziti proizvodnju hrane i seoski turizam. Prema podacima iz Zavoda za zaštitu javnog zdravlja, imamo veliki procenat obolelih od malignih bolesti, tako da mislim da s pravom izražavamo zabrinutost. Ne želimo da prođemo kao Beočin i Popovac koji već godinama spaljuju otpad, kaže Joksimovićeva.

Ekstraprofit preči od zdravlja?

U okviru cementare ‚‚Titan” još uvek ne postoji mesto za spaljivanje otpada, ali sve ide ka ostvarenju te zamisli, kaže Snežana Joksimović.

– Oni imaju čvrstu nameru da naprave spalionicu jer im se to isplati. Na taj način će ostvariti ekstraprofit. Doneta je čak i skupštinska odluka da se to ne dozvoli, ali videćemo šta će se dalje dešavati i koliko će građana sutra izaći u tu šetnju.

Mirna protestna šetnja krenuće od kružnog toka u Kosjeriću, Karađorđevom ulicom do Belog Gaja. U povratku je planirano zaustavljanje protestne povorke kod gradske pijace i obraćanje okupljenima.

POSTAVI ODGOVOR