Najbolji mladi pisci Moravičkog okruga

Najbolji mladi pisci Moravičkog okruga

0

Na poziv Disove biblioteke da učestvuju na konkursu za literarne radove 54. „Disovog proleća“, odgovorili su učenici iz 24 osnovne i 10 srednjih škola Moravičkog okruga.
Prvu nagradu za poeziju, za mlađi uzrast, osvojila je Mina Maričić učenica OŠ „Milinko Kušić“ iz Ivanjice, za pesmu „Šta sve knjiga može“. Druga nagrada pripala je Ognjenu Gajiću iz OŠ „Milica Pavlović” za „Junačku pesmu”, dok je treće mesto zauzela Milica Glišić OŠ „Stepa Stepanović“ za pesmu „Roze mačka“.
Za prozni rad pod nazivom „Kad bi moja klupa progovorila“ prvu nagradu osvojio je Viktor Bradić iz OŠ „Milinko Kušić“. Druga nagrada za tekst „U carstvu snova“ pripala je Ognjenu Ivankoviću iz OŠ „Vuk Karadžić“, a treća Mini Maričić iz OŠ “Milinko Kušić”, za rad „Snovi se ipak ostvaruju”.
U oblasti poezije, za stariji uzrast prvu nagradu poneo je Aleksa Kovačević iz OŠ „Marko Pajić“ za pesmu „Naši dani“. Drugo mesto osvojila je Lara Joksimović za pesmu „Dete“, a treće Anđel Petrovski za pesmu „Strah”, oboje iz škole „Milica Pavlović“. Jednoglasnom odlukom žirija prvu nagradu za prozni rad „Najčudnija knjiga na svetu“ ponela je Irena Vučković iz OŠ „Vladislav Petković Dis“, a drugu Aleksandra Stijović učenik OŠ „Filip Filipović“ za tekst „Valja živeti. A da bi se živelo…“. Treće mesto zauzela je Natalija Grujanac OŠ „Vladislav Petković Dis“ za rad „Ja znam ko sam“.
Žiri je jednoglasno pohvalio Katarinu Topalović, učenicu OŠ „Dr Dragiša Mišović“ za 31 poetski i prozni rad, kao i OŠ „Filip Filipović“ za najveći broj kvalitetnih radova.

Iz srednjih škola stiglo 69 radova

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola pisali su učenici Gimnazije, Ekonomske, Mašinsko-saobraćajne, Medicinske i Tehničke škole iz Čačka, Gimnazije i Tehničke škole iz Ivanjice, Gimnazije „Takovski ustanak“ iz Gornjeg Milanovca, Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče i izdvojenog odeljenja iz Lučana.
Žiri je odlučio da prvu nagradu za poeziju ponese Anđela Lovrečić, učenica Gimnazije u Čačku, za pesmu „Otkucaj srca i treptaj“. Druga nagrada pripala je Jovanu Milinkoviću iz ivanjičke Gimnazije za pesmu „Čistota“, a treća Predragu Pešiću iz Tehnička škola u Čačku, za pesmu „Ametist“. Žiri je pohvalio Aleksu Lomića, učenika Gimnazije „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu, za pesmu „Ponoćne zore“.
Prvu nagradu za prozu dobila je Dragana Protić iz Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče za rad „Sve dok budem snage imao i dok bude daha u meni“ (Sokrat). Druga nagrada pripala je Andrijani Savić za tekst „Ja osećam danas…“ (M. Rakić), a treća Petru Vraniću, za rad pod nazivom „Pismo“, oboje iz Gimnazije u Ivanjici.
Žiri je jednoglasno pohvalio Đurđinu Miletić učenicu Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče, za rad „Tražio sam u dubini mora davno zaboravljenu tajnu plime“ (D. Rundek), kao i Milijanu Stojanović, učenicu Srednje škole iz Knića, za tekst pod nazivom „Jonsko more“.
Nagrade će mladim autorima biti uručene na tradicionalnim lirskim susretima u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u pesnikovom rodnom Zablaću, u četvrtak 25. maja.

POSTAVI ODGOVOR