NAJVEĆI BROJ POŽARA U JEDNOM DANU IKADA: Juče u Moravičkom okrugu 40...

NAJVEĆI BROJ POŽARA U JEDNOM DANU IKADA: Juče u Moravičkom okrugu 40 požara

Dve osobe povređene, izgorelo 74 hekatara livada i voćnjaka, jedna kuća, dve štale, jedan senjak, jedan salaš i dva pomoćna objekta; uzrok svih požara – varničenje na niskonaponskoj elektromreži

0

toku jučerašnjeg dana zabeležen je najveći broj intervencija vatrogasno-spasilačkih jedinica u Moravičkom okrugu ikada, kaže Dragiša Broćić, načelnik okružnog Odeljenja za vanredne situacije. On dodaje da se radi o 40 požara od čega se najveći broj, čak 13, dogodio na teritoriji Gornjeg Milanovca. U Čačku se dogodilo 12 požara, u Ivanjici 7 i u Lučanima 8, kaže Broćić.

– U ovim požarima je izgorelo oko 74 hektara livada, niskog rastinja, šuma, voćnjaka i malinjaka. Ono što je juče bilo posebno dramatično to je činjenica da je u velikom broju sela bilo ugroženo mnogo kuća i drugih objekata. Na gašenju požara bili su angažovani vatrogasci iz svih smena jer u trenutnoj smeni nije bilo dovoljno vatrogasaca za sve jučerašnje intervencije. U velikoj meri su bili angažovani i građani, naročito u pojedinim selima. Takođe, morali su da se uključe i radnici javnih preduzeća, šumari i policija, kaže Broćić.

Dve povređene osobe

Požari su juče počeli odmah posle podneva, gašenje je trajalo do pred samo veče.

– Dve osobe su povređene, jedan policajac u Ivanjici i jedna građanka u Gornjem Milanovcu. U požarima je izgorela jedna kuća, polubrvnara u Puhovu, dve štale na teritoriji opštine Gornji Milanovac, po jedan senjak i salaš i dva pomoćna objekta. Svi požari su izazvani varničenjem na elektromreži i to uglavnom na niskonaponskoj mreži. Gde god su bili provodnici nezategnuti ili je mreža bila u lošem stanju, dolazilo je do varničenja i zbog suše požari su se veoma lako prenosili potpomognuti vetrom. Požari su se širili brzinom od 30 dužnih metara u sekundi, kaže je Broćić.

Srediti elektromrežu ili isključivati struju

U Odeljenju za vanredne situacije Moravičkog okruga smatraju da, ukoliko se ne pronađe mogućnost da se elektromreža dovede u ispravno stanje, u pojedinim selima treba isključivati struju dok traje nevreme. 

– Bolje je da ljudi budu bez struje nekoliko sati nego ih dovesti u tako veliku opasnost. Naime, juče su u opasnosti bili i meštani, i objekti, i stoka, dakle sve što je živo i sve što postoji od materijalnih dobara, rekao je Broćić i dodao da vatrogasci u Moravičkom okrugu nisu mogli da računaju na pomoć kolega iz susednih regiona jer su i oni imali veliki broj intervencija.

– Valjevo, Užice, Kraljevo, Novi Pazar i Sjenica takođe su juče bili pogođeni olujnim nevremenom koje je vatrogascima napravilo dosta posla. Ipak, uspeli smo da ugasimo sve požare, a poslednji jutros u jednom gornjomilanovačkom selu, kazao je Broćić.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR