Nakon uspešne godine, „Pčelica“ sprema nova izdanja

Nakon uspešne godine, „Pčelica“ sprema nova izdanja

U prethodnoj godini „Pčelica” je dobila mnogobrojne nagrade i priznanja a za ovu godinu sprema interesantnu ediciju o poznatim Srpkinjama

0

Izdavačka kuća „Pčelica“ imala je veoma uspešnu prethodnu godinu, kako po broju nastupa na sajmovima knjiga u našoj zemlji i inostranstvu, tako i po broju objavljenih izdanja i osvojenih nagrada.

– Za našu Izdavačku kuću „Pčelica“, 2019. godina je bila izuzetno uspešna. Na Sajmu knjiga u Pirotu, koji se svakog februara već 20 godina uspešno održava, „Pčelica“ je dobila nagradu „Šara“ za estetsko-tehnološki tretman knjiga. Istog meseca, naša autorka Gordana Timotijević dobila je nagradu „Momčilo Tešić“ za  roman za decu „Sličice“. Na Sajmu knjiga u Novom Sadu „Pčelica“ je primila nagradu „Zaharije Orfelin“ koja se dodeljuje za likovni i grafički izgled knjige, za izdanje „Prijatelji iz Savane“ autorke Nikolete Novak, a sa ilustracijama Alekse Jovanovića. Ista knjiga je dobila i nagradu „Bukil festa“, međunarodnog salona ilustracija, za najbolju ilustraciju knjige za decu, u konkurenciji 1700 ilustracija iz 27 zemalja, navodi Bojana Jovanović, urednica Izdavačke kuće „Pčelica“.

Sagovornica se osvrnula i na uspeh na Sajmu knjiga u Frankfurtu, gde je Pčeličino izdanje „Banda neželjenih ljubimaca“, autora Uglješe Šajtinca, dobilo međunarodnu oznaku „The White Ravens“ minhenske biblioteke, kao i na brojne nagrade dobijene u zemlji.

– Svi izdavači su sa nestrpljenjem očekivali dodelu nagrada na Sajmu knjiga u Beogradu koje možda predstavljaju i krunu celogodišnjih nagrada koje se dodeljuju za književnost u našoj zemlji. Pčeličino izdanje „Poziv“, autorke Nikolete Novak, ponelo je nagradu za dečju knjigu godine. Potom, usledila je nagrada Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije za najbolju dečju ediciju, koja je pripala slikovnici „Posebni prijatelji“ autora Gorana Markovića, a sa ilustracijama Alekse Jovanovića. Izdvojila bih i nagradu „Rade Obrenović“ koju dodeljuje Međunarodni centar za književnost za decu Zmajeve dečje igre, čiji je dobitnik roman „ZEDSI“, autorke Gordane Vlajić. Tokom decembra prošle godine, primili smo vest da je još jedno naše izdanje odlikovano nagradom „Rastko Petrović“ za najbolji roman za decu, od strane Matice iseljenika i Srba u regionu, a u pitanju je roman „Olimpijski san“ autorke Silvije Otašević, navodi sagovornica.

Književnice o znamenitim Srpkinjama

„Pčelica“ planira i priprema vrlo zanimljivu ediciju u ovoj godini, radnog naziva „Književnice o znamenitim Srpkinjama“, u kojoj će poznate autorke koje pišu za decu pisati o poznatim Srpkinjama kroz istoriju.

– To će biti ilustrovane, romansirane biografije čiji će cilj biti da zaintrigiraju mlade čitaoce za život i stvaralaštvo žena koje su ostavile trag u kulturi, umetnosti ili nauci, kao što su Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Mileva Marić Ajnštajn, Milena Pavlović Barili i neke druge. Krenule su pripreme, odabrali smo autorke koje će pisati prvih pet ili šest knjiga, a odabrani su i naslovi. Autorke će biti Vesna Aleksić, Gordana Timotijević, Gordana Maletić, kao i naša Olivera Nedeljković, koja je i vrlo uspešan pisac, pored toga što je bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Čačku, kaže Jovanović.

Ona napominje da „Pčelica“ nije želela da ograničava autorke u njihovom radu, već im je samo dala smernice i  predloge o ličnostima koje se obrađuju.

– Očekujemo uspeh od te edicije, ako ništa, verujem da će zavredeti pažnju stručne javnosti jer je to možda prvi put da se u takvoj formi bavimo životima znamenitih Srpkinja, kaže Bojana Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR