[rstr_selector]

Narednog vikenda kreću proslave malih matura

Od narednog vikenda čačanski osnovci kreću sa proslavama, na kojima će sa svojim nastavnicima obeležiti uspešan kraj osnovnog obrazovanja. Od ove godine i zakonska obaveza škola je da proslavu takozvane male mature organizuju u školskim objektima ili u prostorijama za ishranu ustanova koje pripadaju Ministarstvu prosvete.

Kriterijumime za organizaciju osmačkih matura, koje propisuje zakon, u Čačku ispunjavaju restorani „Studentskog centra“ i „Doma učenika“. Svaka osnovna škola koja ima sopstvenu menzu može u svojoj režiji organizovati ovu manifestaciju.

Prošle godine, mnogi direktori osnovnih škola, pre usvajanja ovog zakona, oglušili su se o preporuku resornog ministra pa je većina osnovaca u Čačku malu maturu slavila u kafanama. Sadašnji Zakon o osnovnom obrazovanju u ovoj oblasti propisuje stroga pravila, pa između ostalog i da se organizacije proslava malih matura prijavljuju nadležnoj policijskoj upravi. Pripadnici policije tokom večeri kada se organizuje đačka žurka, nadležni su da nadziru objekat u kome se nalaze đaci.

Sudeći po najavama, najveći broj čačanskih škola proslavu male mature će organizovati u restoranu Studentskog centra o čemu nam govori Jovana Kurćubić iz ove ustanove.

{soundcloud}https://soundcloud.com/user123456789123/jovana-kur-ubi-20130517{/soundcloud}

 

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *