[rstr_selector]

Narodni duh u starim zanatima

U okviru “Letnjih dana kulture“, u Narodnom muzeju u Čačku, otvorena je izložba Udruženja građana za čuvanje i negovanje narodne tradicije “Bosiljak“. Čine ga Čačani koji se, uz ljubav prema onome što rade, trude da sačuvaju narodni duh sa pečatom starih vremena.

Na izložbi otvorenoj u galeriji Narodnog muzeja, mogu se videti komadi starog restauriranog nameštaja iz prošlih epoha ali i nakita, veza i mnogo toga još.

Na stare zanate, pomalo zaboravljene, u ovom našem modernom vremenu još samo podsete predmeti koji savremenim, mladim generacijama služe jedino za ukras. Nekada deo svakodnevnog života, porodične trpeze i sveukupnog bitisanja, svedoci radosti i tuge, danas su tu da nas podsete na tradiciju, narodni ponos, veru. Na to da ne zaboravimo korene…   

– Udruženje “Bosiljak“ postoji u našem gradu skoro sedam godina i okuplja osobe koje zaista vole i cene tekovine naše narodne tradicije. Oni se bave najrazličitijim tehnikama veza, pletenja, slikanja, izradom replika starog nakita, starog nameštaja.

Stari nameštaj koji je u mnogim kućama negde po šupama ili izbačen, na deponijama, sređuju na jedan osavremenjeni način, zaštite drvo i jednostavno tom komadu nameštaja daju jedno novo obeležje. Reč je o veoma skupom i cenjenom nameštaju, recimo u inostranstvu, a kod nas je ova tehnika u začetku.

Ljudi iz  udruženja zaista daju veliki doprinos očuvanju naše narodne tradicije. Organizovana je i dečija radionica, gde su deca raznim tehnikama izrade nakita, pravila replike starih narukvica, naušnica, ogrlica, na jedan novi i savremeni način.

Takođe, veliku pažnju posvećuju i “dekupaž“ tehnici, gde prave ogledala, češljeve, razne futrole, ukrasne predmete za kuću, pokućstvo i lični pribor, tako da je to jedna veoma zanimljiva i lepa izložba koja će u našem muzeju biti otvorena narednih dvadeset dana. Ovo je pravi način vraćanja našim izvorima, našim korenima i tradiciji, kaže Snežana Ašanin, etnolog čačanskog Narodnog muzeja.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *