[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Narodni muzej u Čačku danas slavi sedam decenija rada

Na današnji dan pre 70 godina osnovan je Narodni muzej u Čačku. Stalna postavka otvorena je 1953. godine u konaku Jovana Obrenovića, a povremene izložbe organizuju se od 1980. godine u Galeriji muzeja, smeštenoj u prizemlju zgrade Starog načelstva. Pet odeljenja Narodnog muzeja u Čačku u svojim fondovima čuva blizu 20.000 predmeta.

Tokom sedam decenija naučnoistraživačkog rada, a imajući u vidu rezultate tog rada koje ostavlja budućim generacijama, može se reći da je Narodni muzej u Čačku postao privilegovano i prestižno mesto u kulturnoj mapi grada, kaže Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

– Narodni muzej u Čačku je kompleksna ustanova koja se brine o kulturnom nasleđu Čačka i njegove okoline, uključujući prostor Dragačeva, Ivanjice i Gornjeg Milanovca. Čuvanje i promocija posebnog regionalnog i istorijskog umetničkog i kulturnog identiteta počiva na istraživanju i prikazivanju ostataka prošlosti, počev od paleontologije, arheoloških artefakata, preko narodnog i umetničkog stvaralaštva, do prikaza tema iz opšte nacionalne i regionalne istorije – od praistorije do savremenog doba. Slobodno se može reći da je Muzej postao privilegovano i prestižno mesto u kulturnoj mapi grada, pre svega zahvaljujući svojim unutrašnjim, institucionalnim resursima.

Status i legitimitet utemeljeni na naučnoistraživačkom radu
Foto: Dženarika Info

Ipak, kada se sve uloge Narodnog muzeja u Čačku porede u proteklih sedam decenija, najznačajnije su naučnoistraživačke funkcije ustanove, navodi Delfina Rajić.

– Osnova svih ostalih delatnosti nalazi se upravo u ovom segmentu rada – od samog procesa selekcije predmeta, njihovog čuvanja, konzervacije i približavanja nekadašnjem kontekstu nastanka i života, do stvaranja novog konteksta tokom izlaganja. Status i legitimitet Narodnog muzeja u Čačku temelji se upravo u naučnoistraživačkoj funkciji institucije, iza koje su ostali brojni naučno vredni rezultati. Osim obimne izdavačke delatnosti i samog prikupljanja predmeta, njihovo izlaganje kao i podrška publike u tom poduhvatu rečito govore o uloženim naporima i ostvarenim rezultatima. Budućnost Narodnog muzeja trebalo bi da se gradi na činjenici da je svaki muzej samo po sebi znak koji u sebi sadrži mnoge druge simbole-poruke, i da je njegova osnovna uloga komunikacija, prenos funkcionalnih i estetskih značenja, kaže direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

U okviru proslave jubilarnog rođendana, danas u 12 sati u Galeriji Narodnog muzeja biće predstavljen Zbornik radova. Ove godine u pitanju je dvobroj, o kome će govoriti dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju, dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, dr Miloš Timotijević, istoričar i Delfina Rajić, istoričar umetnosti.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *