Narodni muzej u Čačku obeležava 65 godina rada

Narodni muzej u Čačku obeležava 65 godina rada

Najavljene su brojne manifestacije u čačanskom Narodnom muzeju povodom obeležavanja jubileja, 65 godina rada ove ustanove

0

Narodni muzej u Čačku ove godine obeležava jubilej, 65 godina svog postojanja. Miloš Timotijević, istoričar muzeja, kaže da su još davnih godina postavljeni temelji onih interesovanja kojima se ova ustanova i danas bavi, a to su Ovčarsko-kablarski manastiri, ustanci, ratovi, značajne istorijske ličnosti ovog prostora kao i arheološka iskopavanjia čije rezultate objavljuju javnosti.

– Muzej je zvanično osnovan 31. avgusta 1952. godine, ali prve ideje da se napravi jedna ovakva ustanova nastale su tridesetih godina prošlog veka, u Kraljevini Jugoslaviji, a tu ideju je najviše promovisao naš publicista Siniša Paunović, objašnjava Timotijević.

Tokom šest i po decenija, radu ove ustanove doprineli su brojni naučni radnici: istoričari umetnosti, arheolozi, etnolozi, konzervatori i svako od njih je utkao jedan deo svoje radne energije u muzej.

– Istakao bih Radomira Stanića, čuvenog istraživača za kojeg malo ko zna da je radio u našem muzeju. On je bio uspešan u istraživanju prostora zapadne Srbije, a svoju karijeru kasnije je nastavio u regionalnim i republičkim Zavodima za zaštitu spomenika kulture, rekao je Timotijević.

Manifestacije povodom obeležavanja jubileja

 – Otvorili smo izložbu „Čitanje linije“, izbor iz dragocene kolekcije grafika Galerije Doma Vojske Srbije. Izložena je i knjiga o Jermenima čiji je autor koleginica Marijana Matović, a još jedna novina koja nas očekuje jeste izlazak našeg 46. po redu Zbornika radova, navodi Timotijević i dodaje da će javnost blagovremeno biti obaveštena o predstojećim manifestacijama.

 

POSTAVI ODGOVOR