Nastavlja se istraživanje rimskog objekta u dvorištu čačanske Gimnazije

Nastavlja se istraživanje rimskog objekta u dvorištu čačanske Gimnazije

- U aprilu ove godine planiramo arheološko iskopavanje, čime bi se objekat istražio u potpunosti, kaže direktorka Muzeja

0

Arheološka istraživanja u dvorištu čačanske Gimnazije počela su 2014. godine kada su otkriveni značajni ostaci iz antičkog i srednjovekovnog perioda. Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Čačku je planiralo da ove godine završi ta istraživanja, kao i ona koja su započeta na lokalitetu Krnjine u Mrčajevcima, kaže Delfina Rajić, direktorka Muzeja.

– Cilj te kampanje bio je što potpunije otkrivanje rimskog objekta i provera mogućeg prostiranja hrišćanske nekropole prema jugu. Do kraja 2015. godine istražena je ukupna površina od 314 metara kvadratnih u okviru koje je otkriven veći objekat iz rimskog perioda, tačnije iz 4. veka nove ere, očuvan u temeljnoj zoni gde je naknadno ukopana hrišćanska nekropola. Arheološka ekipa je ovu građevinu skoro u potpunosti istražila, ali su ostali neotkriveni manji delovi u južnom i zapadnom delu. U aprilu ove godine planiramo arheološko iskopavanje, čime bi se objekat istražio u potpunosti, kaže naša sagovornica.

Istraživanje na lokalitetu Krnjine u Mrčajevcima

Prema njenim rečima, planirano je da se ove godine nastave istraživanja i na lokalitetu Krnjine u Mrčajevcima.

– Planirano je istraživanje najvećeg tumula sondiranjem perifernih delova čime bi se sa sigurnošću definisao karakter i hronologija objekta. Ugroženost celog nalazišta uzrokovana je intenzivnim poljoprivrednim radovima. Za dodatna sredstva na projektu mi smo priložili aplikaciju kod Ministarstva kulture i informisanja, a iskopavanja bi trajala od 15 do 20 radnih dana, u dogovoru sa vlasnicima na čijim se imanjima nalaze humke, kaže Delfina Rajić.

POSTAVI ODGOVOR