Претрага
[rstr_selector]

Naučni skup o poeziji Branislava Petrovića

Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” iz Čačka u okviru 55. Disovog proleća organizuju jednodnevni naučni skup „Prilozi za poetiku Branislava Petrovića”, koji se održava sutra od 11 sati u čačanskom Regionalnom centru za profesionalni razvoj.

Pesnik širokog izražajnog raspona

Dr Dragan Hamović, urednik ovog skupa, kaže da su dela Branislava Petrovića sa oduševljenjem prihvaćena od publike, a da je kritika u njemu prepoznala ne samo prijemčivost i zavodljivost, već i složenost pesničkih postupaka i značenja.

– Već prva zbirka Branislava Petrovića „Moć govora” (1961), najavila je pesnika širokog izražajnog raspona, nesvakidašnje autorske imaginacije i neobičnog, iskošenog pristupa stvarnosti i nasleđenim lirskim konvencijama. Petrović se poetički menjao prema svome neumoljivom unutrašnjem imperativu, tako da je svaka sledeća zbirka, sve do posthumno priređene knjige „Žeževasion” (2004), obeležena nekom vrstom zaokreta i preispitivanja, rekao je Hamović.

Za zbornik je prijavljeno ukupno 16 tema, a na skupu će učestvovati: Jovan Delić, Aleksandar Jerkov, Dragan Hamović, Đorđe Despić, Vladimir Dimitrijević, Nemanja Karović, Nedeljka Bjelanović, Olivera Nedeljković, Vladan Bajčeta, Nikola Marinković, Olja Vasileva, Milomir Gavrilović i Milica Lazović.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *