[rstr_selector]

Ne zna se ko je nadležan za kontrolu amonijaka u „Hladnjači“

Pre godinu dana zbog duga od četiri miliona dinara isključena je struja čačanskoj „Hladnjači“. Nestankom struje dovedeno je u pitanje održavanje temperature tečnog amonijaka, zbog čega je pretila opasnost od izlivanja ove opasne materije. Kako bi se incident izbegao, struja je privremeno uključena, međutim, danas godinu dana kasnije ne zna se u kakvim uslovima i gde se nalazi 10 tona tečnog amonijaka. Ovo postrojenje danas ne kontroliše nijedna inspekcija.

U Odeljenju za vanredne situacije Moravičkog okruga kažu da su njihovi inspektori poslednji put u „Hladnjači“ bili pre više od deset meseci, sve dok nije uvrđeno da oni zapravo, i nisu nadležni, smatra Dragiša Broćić, načelnik ovog odeljenja.

– Na kraju se ispostavilo ono što smo mi od početka tvrdili da mi za tu vrstu postrojenja nismo nadležni. Mi smo nadležni za postrojenja od 20 do 50 tona amonijaka, a u tom objektu ima 10 i nešto malo ispod 10 tona amonijaka i to bi trebalo da rade insepkcijske službe grada Čačka. Ono što je za nas bilo vrlo važno, je da ne dođe do isticanja amonijaka eventualno do požara ili eksplozije. Problemi su počeli, koliko se sećam u decembru prošle, zato je bilo bitno da objekat bude pod stalnim napajanjem električnom energijom, a čim je on pod napajanjem znači postoji mogućnost manipulacije, prebacivanja iz suda u sud da ne dođe do povišenja pritiska i trenutno je ta situacija tamo stabilna. Tada je u nadzoru bio nadležni inspektor za sudove pod pritiskom i on je dao svoje mišljenje, dalje bi nadzor nad tim delom trebalo da vrši gradska inspekcija grada Čačka. Što se nas tiče mi ne možemo da znamo šta se tamo dešava ako nemamo neki dokument ili neki izveštaj firme koja je nadležna za tu vrstu opreme. U izveštaju sačinjenom početkom ove godine inspektora za sudove pod prtiskom stoji da je to postrojenje bezbedno uz uslov da postoji neprekidno napajanje električnom energijom, a to je uslov koji mora da bude ispunjen da bi se to postrojenje tretiralo kao bezbedno – izjavio je Dragiša Broćić naglašavajući da su njegovi inspektori poslednji put u „Hladnjači“ bili pre nešto manje od godinu dana.

Načelnik gradske Uprave za inspekcijski nadzor, Stojan Vojinović, izričit je da ni njegovi inspektori nemaju nadležnost u ovoj oblasti, najpre jer gradski inspektori nisu obučeni za ove poslove, a potom nemaju ni instrumente kojima bi obavili merenja. Vojinović kaže da ni gradski inspektori skoro godinu dana nisu posetili lokalciju „Hladnjače“:

– Ono što regulišu pozitivni pravni propisi ne ukazuje da je taj objekat u nadležnosti gradske Uprave za inspekcijski nadzor jer tu se radi o amonijaku, znači tu je Sektor za vanredne situacije nadležan. Takođe i Republika mora da vodi računa o tome. Ne mogu to da rade naši inspektori, mada ukazuje da bi to možda mogla da radi inspekcija za zaštitu životne sredine, jer oni nemaju nadležnost vezanu za amonijak, a nemaju ni čime da mere te vrednosti. Znači faktički mi nismo nadležni u tom delu. Naši inspektori su izlazili na teren kada je tamo pretila opasnost od curenja amonijaka, konstatovali stanje kakvo je na terenu i utvrdili da nisu nadležni – izjavio je Stojan Vojinović.

Prema saznanjima iz čačanske Elekstrdostribucije u pogonima „Hladnjače“ trenutno ima struje koja je uključena po privremenoj odluci.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести