[rstr_selector]

Nedostatak raketa, najveći problem čačanskih protivgradnih strelaca

Čačanski protivgradni strelci, osluškujući dispečere Radarskog centra u Užicu, poslednjih deset dana skoro da su svakodnevno pored lansirnih rampi. Dok nebom sevaju munje, većina stanovništva sklonište traži u svojim domovima, ali upravo tada 50 protivgradnih strelaca čačanskog kraja ostavlja svaki posao i odlazi da brani useve.

Među njima je i 12 žena, koje su većinom pomoćnice strelaca. U danima kada se „motorola“ ne ispušta iz ruku i sprovodi svaka naredba za pripravnost, strelci zaboravljaju niske naknade i nedostatak opreme, a kao jedini i najveći problem u borbi sa gradom, navode nedosatak raketa.

Posetili smo juče domaćinstvo Velimira Tanaskovića iz Preljine iza koga stoji 30 godina odbrane useva od gradonosnih oblaka. Od pre nekoliko godina pomaže mu supruga Milkica, koja je takođe protivgradni strelac. Ovog posla se prihvatila jer u selu niko drugi nije hteo. Od njihove kuće do lansirne rampe ima više od dva i po kilometra. Naš sagovornik, Velimir Tanasković, priča kako je ove godine počela sezona odbrane od grada i osim nedostatka raketa, koji su to još problemi koji prate strelce:

Velimir Tanasković objašnjava šta se dešava kada neka protivgradna stanica ostane bez raketa i kako se u hodu taj problem rešava:

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести