[rstr_selector]

Nedovoljan broj predškolaca u Pakovraću

Jedan broj roditelja predškolaca iz Pakovraća je ove jeseni negodovao što OŠ „Ratko Mitrović“ u svom izdvojenom odeljenju u ovom mestu, nije organizovala pripremnu predškolsku nastavu, zbog čega predškolci ovaj program pohađaju u Čačku.

Ističući da škola u Pakovraću ima stabilan broj đaka i da se u školsku infrastrukturu neprestano ulaže, Đuro Ceranić, direktor OŠ „Ratko Mitrović“, objašnjava zašto matična škola nije bila u mogućnosti da ovakav program sprovede.

– Kada je u pitanju problem sa predškolcima, moram reći da je to oblast koja je propisana zakonom. Da bi u nekoj školi funkcionisalo izdvojeno odeljenje predškolske nastave potrebno je da grupa broji najmanje pet predškolaca i to je država propisala i Zakon jasno odredio. Ako u nekoj školi ima manje od pet predškolaca onda se takav program ne može organizovati. Tada deca idu u najbliži vrtić gde je moguće izvođenje predškolskog pripremnog programa. Kada je u pitanju Pakovraće mi u proteklom periodu nismo imali grupu od pet predškolaca tako da nismo ni bili u poziciji da izvodimo ovaj vid nastave, rekao je direktor škole Đuro Ceranić.

Škola ima stabilan broj đaka

Prema Ceranićevim rečima škola u Pakovraću duži niz godina ima stabilan broj đaka, ne preti joj gašenje, pa se u školsku infrastrukturu svake godine ulaže.

– Matična škola brine o izdvojenim odeljenjima u Pakovraću, kao i u Parmencu. To su škole koje normalno funkcionišu, odnosno izdvojena odeljenja koja imaju decu. U prošloj školskoj godini, odnosno letos, mi smo u školi u Pakovraću zamenili kompletnu stolariju. Ono što je sada u planu, odnosno za sledeću godinu je sanacija vlage u zidovima jer škola nema adekvatnu hidroizolaciju. Isto tako je u planu i krečenje i gletovanje zidova, zamena podova kao i uvođenje sistema centralnog grejanja. Od lokalne samouprave zavisi koliko ćemo za ove poslove dobiti sredstava, ali ova škola svakako neće biti zanemarena, ističe Ceranić.

Obnova seoskih škola biće prioritet

Prema njegovim rečima škola u Pakovraću svake godine ima đake prvake i ne preti joj zatvaranje.

– Škola u ovom trenutku ima oko 15 učenika i taj broj iz godine u godinu ne varira previše. Prema našim projekcijama broj učenika u Pakovraću se narednih godina neće smanjivati pa možemo zaključiti da će ovo izdvojeno odeljenje u budućnosti normalno funkcionisati. Ono što kao direktor mogu da obećam je da ćemo mi u narednom periodu kao prioritetan posao imati podizanje uslova obrazovanja u seoskim školama jer deca koja pohađaju izdvojena odeljenja moraju imati, ako ne iste, onda bar približne uslove za rad kao i deca u gradu, smatra direktor škole.

U procesu da stari hrast u Pakovraću bude proglašen za prirodno dobro

hrast640Ispred školske zgrade u Pakovraću raste hrast – biljni gorostas čiju dalju budućnost su zaposleni u ovoj školskoj ustanovi želeli da obezbede na vreme.

– Predivan hrast, odnosno grm, raste ispred same škole i mi smo Zavodu za zaštitu prirodnih dobara podneli zahtev da to stablo dobije status zaštićenog prirodnog dobra. Komisija je bila na terenu i na dobrom smo putu da se to i ostvari, zaključuje Ceranić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *