Neispravna voda u Trnavi

Neispravna voda u Trnavi

Voda u Trnavi nije higijenski ispravna i ne može se koristiti za piće, pokazali su preliminarni rezultati Zavoda za javno zdravlje

0

Jučerašnje analize čačanskog Zavoda za javno zdravlje pokazale su da voda sa seoskog vodovoda u Trnavi nije ispravna za piće, a snabdevanje građana obezbeđuje se cisternama na nekoliko punktova. Prema rečima Milke Levajac, specijaliste higijene, došlo je do zamućenja vode sa izvorišta „Trnavsko vrelo“ što je utvrđeno uzorkovanjem na dva merna mesta.

– Preliminarni rezultati pokazali su uvećanu mutnoću i voda se ne može koristiti za piće. U toku su analize za ostale parametre, a rezultate ćemo poslati mesnoj zajednici Trnava i sanitarnoj inspekciji. Građani nikako ne smeju upotrebljavati vodu za piće dok se ne preduzmu odgovarajuće mere, odnosno dok se zamućenje ne reguliše bistrenjem, filtriranjem i dezinfekcijom, ispiranjem vodovodne mreže i, naravno, ponovnom kontrolom higijenske ispravnosti vode, kaže doktorka Levajac.

Obezbeđeno snabdevanje cisternama

Šef Odeljenja za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje u Čačku kaže i da je voda sa „Trnavskog vrela“ zamućena posle svake veće kiše, ali se u određenim slučajevima može koristiti za piće.

– Korisnici vode sa ovog vodovoda znaju da se voda u tim situacijama obično može koristiti samo za potrebe sanitarnih čvorova. Ona posle obilnih kiša i prilikom svakog zamućenja apsolutno nije za upotrebu. Zamućenje obično traje par dana nakon čega se stanje sređuje, odnosno izvrši se ispiranje i dezinfekcija i nakon ponovne kontrole ispostavi se da je voda ponovno higijenski ispravna. To se obično dešava u proleće i jesen kada ima većih padavina, ali naglašavam da je cisternama na nekoliko punktova u Trnavi obezbeđeno snabdevanje građana zdravom pijaćom vodom, rekla je doktorka Levajac.

POSTAVI ODGOVOR