Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Neočišćeni dimnjaci izazivaju veliki broj požara

Svake jeseni, na početku grejne sezone, na području Moravičkog okruga dogodi se između 20 i 30 požara na stambenim objektima čiji uzrok su neočišćeni dimnjaci.

Ukazujući na ovaj problem, Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku, kaže da se jedan takav požar dogodio nedavno u Guči, a da grejna sezona nije ni počela.

– Osnovni uzrok nastanka požara na dimovodnim kanalima je neredovno čišćenje tih kanala. Dešava se da su ti kanali teško dostupni ili da građani jednostavno nemaju dovoljno novčanih sredstava da to plate, ali na taj način dovode u opasnost i sebe i objekat. Kad tad se stvore uslovi da se nagomilana čađ zapali, a kada se to desi, takvi požari traju dugo i razvija se vrlo visoka temperatura u dimovodnom kanalu. Toplota koja se stvori može se preneti na okolne delove najčešće drvenih krovnih konstrukcija, pa na taj način nastaju požari na krovovima, potkrovljima i ljudi bivaju životno ugroženi, kaže naš sagovornik.

Greška u zidanju odžaka može dovesti do požara

Jedna od najčešćih grešaka prilikom zidanja odžaka je kontakt dimovodnog kanala sa delovima drvene konstrukcije koja bi trebalo da bude odmaknuta najmanje 10 centimetara od kanala, kaže Broćić.

– Neretko se dešava da su delovi drvene krovne konstrukcije uzidani u odžak ili da sa spoljne strane podupiru odžak u vertikalnoj poziciji. Građani imaju osećaj sigurnosti i kažu: „Dobro, 30 godina se ništa nije desilo, pa neće ni sad.” Ali to nije tačno. Neće se desiti sve dok se odžak ne zapali unutra, a takvi požari se najčešće kasno primete, tek kada počne da se urušava crep stiže dojava do vatrogasaca, a tada je već kasno.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести