[rstr_selector]

Neophodna pomoć za lečenje mladog Ivanjičanina

Marko Marković iz Ivanjice, koji ima 23 godine, boluje od Hočkinove bolesti – malignog oboljenja limfnog tkiva koje pokazuje potencijal ka davanju metastaza. Prema rečima Gordane Karadžić, koja je jedan od pokretača niza humanitarnih akcija prikupljanja pomoći za ovog mladog Ivanjičanina, rešenje za Markovo izlečenje je transplantacija ćelija na klinici u Nemačkoj. Međutim, to nije moguće zbog nedostatka finansijskih sredstava.

–  Troškovi lečenja u Nemačkoj iznose 120.000 evra, što je za nas bilo nemoguće zbog čega smo odlučili da se Marko leči u Beogradu gde su troškovi znatno manji, a lek nabavljamo iz Nemačke. On mora da primi najmanje osam terapija, a prema rečima lekara možda čak i do 16 terapija, priča Gordana Karadžić.

Nedostaju sredstva za petu terapiju

Ona kaže da je Marko trenutno na jednoj privatnoj klinici u Beogradu gde prima terapije za koje putem raznih humanitarnih akcija novac prikupljaju uglavnom Ivanjičani.

– Do sada je primio tri terapije, a 23. decembra treba da primi i četvrtu. Lek za svaku terapiju košta 10.500. evra, porez na lek je 1.200 evra, dok bolnički troškovi sedmično iznose 150.000 dinara. Za ove četiri terapije smo uspeli da prikupimo novac, međutim za petu terapiju, koju će primiti početkom januara, nemamo sredstava, kaže Gordana Karadžić i dodaje da je i Marko zabrinut zbog nedostatka novca za dalje lečenje.

– Marko je divan i pozitivan mladić koji je uprkos svim nedaćama koje su ga zadesile uspeo da zadrži osmeh na licu. Njegova majka je preminula pre osam godina, a od tada živi sa ocem koji je star i bolestan. On je pravi heroj koji svoju bolest nosi bez želje za tuđim sažaljenjem. Svih ovih godina, uprkos bolesti i terapijama, vredno uči i završava Geodetski fakultet, a upisao je i master studije, navodi Gordana Karadžić.

Građani koji žele da pomognu ovom mladiću iz Ivanjice novac mogu uplatiti na namenski depozitni račun 205-9011006697270-35 kod Komercijalne banke, a broj deviznog računa je RS 35205903102267262809, takođe kod Komercijalne banke.

I ivanjički Crveni krst prikuplja novac za Marka

U akciju pomoći za Markovo lečenje uključio se i Crveni krst Ivanjice, koji je kroz razne humanitarne aktivnosti do sada prikupio oko 780.000,00 dinara rekla je Ankica Mojsilović, sekretar Crvenog krsta. Prema njenim rečima, to svakako nije dovoljno u odnosu na novac koji je potreban, zbog čega poziva sve građane da se uključe u ovu akciju i putem SMS poruka. „Upiši 203 i pošalji na 3030“, objašnjava Ankica Mojsilović i dodaje da što je više ljudi uključeno, brže i lakše će se prikupiti sredstva za Markovu petu terapiju. Ona je navela da se takozvane kasice Crvenog krsta još od avgusta nalaze u mnogobrojnim trgovinskim radnjama i ugostiteljskim objektima u Ivanjici i da se i na taj način prikuplja novac za Markovo lečenje.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *