[rstr_selector]

Nepovoljna biometeorološka situacija za sve hronične bolesnike

Bioprognoza

Biometeorološke prilike će nepovolјno uticati na većinu hronično obolelih i osetlјivih osoba, pa im se savetuje oprez, smanjenje fizičkih aktivnosti i pridržavanje saveta lekara. Promenlјivo raspoloženje, pospanost i smanjena koncentracija su moguće meteoropatske rekcije. Preporučuje se adekvatna zaštita od UV zračenja. U saobraćaju je neophodno povećanje opreznosti.

Vodosnabdevanje

Zbog velikih vrućina poslednjih dana je povećana potrošnja vode, posebno nakon 18 sati, kažu u JKP Vodovod u Čačku, pa apeluju na Čačane da racionalno troše vodu, kao i da je ne koriste za zalivanje bašte, pranje automobila i slično, kako bi svim korisnicima omogućili uredno vodosnabdevanje.
Inače, vode ovog jutra imaju svi potrošači a usled kvara na vodovodnoj mreži u prepodnevnim satima doćiće do kratkotrajnog zatvaranja vode u reonu Danilovići u Prijevoru.
U Gornjem Milanovcu svi potrošači imaju vodu ovog jutra, za ostatak dana se ne planiraju zatvaranja sa vodosistema.

Elektrosnabdevanje

U Čačku, Gornjem Milanovcu i na području Dragačeva nema kvarova na elektromrežama, kao ni planiranih isključenja struje danas, a u Ivanjici će od 9 do 17 časova bez struje biti zaseok Lišani u Komadinama.
Čačanska elektrodistribucija sutra planira radove na raskresu rastinja u zoni dalekovoda i zamenu dotrajale opreme na dalekovodu, pa se planiraju isključenja u vremenskom peridu od 9 do 12 časova za potrošače u Ježevici, Banjici i Rajcu.
Od 9 do 16 časova planiraju se radovi na mreži niskog napona, zbog kojih će bez struje ostati potrošači u zoni novog auto puta potes Ćosići u Pakovraću, potrošači u Vidovi kao i u delu oko Slapova.

Hitna pomoć

Urgentne ekipe za hitnu medicinsku pomoć u Čačku u toku jučerašnjeg dana intervenisale su 67 puta. Na poziv pacijenata obavljeno je 40 pregleda a u ambulanti 27. U Gornjem Milanovcu lekari su obavili isti broj pregleda u ambulanti kao i u Čačku, 27 pregleda, dok su na teren izlazili 11 puta.

Policijska uprava

Na području Čačka, Guče i Ivanjice nije bilo saobraćajnih nezgoda u protekla 24 časa a u Gornjem Milanovcu beleži se jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je jedna osoba lakše povređena. U 6 sati jutros je radarska kontrola počela da kontroliše brzinu kretanja na teritoriji grada, tako će biti sve do 20 časova.
Vozačima se pored brzine kretanja skeće pažnja da od 10 do 17 časova ne kreću na duža putovanja, ali ukoliko je put neodložan, onda im se savetuje da prave češće pauze tokom vožnje i uvek imaju dovoljno tečnosti kako za sebe tako i za ostale putnike.

Vremenska prognoza

U većini krajeva Srbije danas će biti sunčano i veoma toplo vreme uz slab do umeren, u košavskom području povremeno jak južni i jugoistočni vetar. Najniža temperatura biće od 18 do 26, a najviša dnevna od 35 do 39 stepeni. Uveče se na zapadu i severozapadu Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju pljuskovi i grmljavina, a vetar će biti u skretanju na severozapadni.
U Čačku i okolini sutra se očekuje uglavnom sunčano i dalje veoma toplo vreme. Jutarnja temperatura biće oo 23, a najviša dnevna 38 stepeni.

Поделите вести