[rstr_selector]

Neprimereno ponašanje sekretarke OŠ „Dr Dragiša Mišović“

Ovog meseca javnost u Čačku, a i u celoj Srbiji, najpre je uznemirio snimak čačanskih gimnazijalaca u kome su dva učenika drugog razreda prepadala starije sugrađane na ulici, demolirali inventar i skidali se na času fizičkog.

U nedelji za nama gimnazijalcima se u neprimerenosti pridružila i sekretarka Osnovne škole „Dr Dragiša Mišović“ Gordana Jokić, inače diplomirani pravnik i tehnički rukovodilac ove škole.

Naime, početkom decembra, ovu čačansku školu telefonom je pozvao hrvatski zabavljač Bono Tokić, predstavljajući se kao šef kabineta premijera Dačića, želeći da ugovori, navodnu, posetu premijera ovoj ustanovi. Njemu se na telefon javila sekretarka promuklim glasim, a njihov razgovor bio je daleko od službenog koji bi zaposleni u školstvu trebalo da vode.

Snimak ovog skandaloznog dijaloga u kome se pri kraju pojavljuje i sam direktor škole Života Karović, prikazan je na hrvatskoj televiziji u Tokićevoj emisji „U zdrav mozak“, a ubrzo potom osvanuo je i na internetu. Kompletan razgovor Tokića, Jokićeve i Karovića može se videti i čuti na jutjubu pod imenom „U zdrav mozak – Zivota Karlovic“.

Zbog ovog događaja čačanska prosvetna inspekcija, po nalogu Ministarstva prosvete, danas je u poseti Osnovnoj školi „Dr Dragiša Mišović“ i njihov izveštaj, zajedno sa mišljenjem načelnika Školske uprave, Danila Beodranskog, biće dostavljen Ministarstvu prosvete. Beodranski je osudio ponašanje sekretarke OŠ „Dr Dragiša Mišović“ u razgovoru sa Tokićem.

– Ja lično ne istražujem taj slučaj, to će prosvetne inspekcije uraditi. Danas će verovatno izaći na lice mesta i razgovarati sa direktorom i sekretarom škole i konstatovaće činjenično stanje na osnovu koga ću ja eventualno dodati neki svoj komentar, a komentar bi bio da se svako mogao naći isprovociran u toj situaciji, ali je morao imati malo više sluha na osnovu načina na koji se obraća osoba sa druge strane i na govor koji koristi. U pitanju su reči koje se ne bi smele koristiti u toj vrsti razgovora. To je moralo da se uradi službeno i da se postave sledeća pitanja: „Pošaljite mi vaš broj telefona, sa kojim razlogom se obraćate školi, šta tražite da vam se učini…“ Međutim, sekretarica je ulazila u način govora koji nije primeren službenom jeziku. Ako uzmete u obzir da niko od naših direktora nije pripremljen na tu vrstu provokacije, pitanje je kako bi u nekoj drugoj školi reagovali kada bi im neko postavio takva pitanja. Ja mislim da u današnjoj komunikaciji sa ljudima treba dosta raditi, da bi naučili šta je privatno, a šta službeno i kako treba postupiti. Mi nemamo dovoljno tog vaspitanja. Ja ne smem ako nešto nije u redu da to produbljujem jer ja predstavljam instituciju. Teško je tu biti pravedan jer sama činjenica da su nas stavili na stub srama, da su objavljene fotografije u nekim dnevnim listovima i časopisima, nije mala stvar. Svi oni imaju porodice samim tim sve što su pričali i što je izašlu u javnost je bruka. Mora postojati doza formalne odgovornosti. Da li će to tražiti Ministarstvo prosvete ili prosvetna inspekcija, to ćemo tek da vidimo. Ako tražite moj stav, ja smatram da ovo sigurno zaslužuje neku vrstu disciplinske odgovornosti jer je to bilo neodgovorno ponašanje na radnom mestu – izjavio je Danilo Beodranski.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести