[rstr_selector]
Foto: Arhiva Dženarika info

Nevreme u Moravičkom okrugu prethodnih dana nije izazvalo veće posledice

Vremenske nepogode koje su se u prethodnih nekoliko dana javljale u Moravičkom okrugu nisu zahvatale velika područja već samo delove pojedinih opština i Čačka, rekao je Dragiša Broćić, načelnik okružnog Odeljenja za vanredne situacije.

Broćić ističe da je, bez obzira na intenzitet, nevreme prolazilo bez većih posledica.

– Sve tri protivgradne stanice koje pokrivaju naš okrug su dejstvovale 4. juna, ali prema informacijama kojima raspolažemo nije bilo neke veće štete na poljoprivrednim usevima. Padala je sugradica, a na nekim mestima i grad. Nije bilo većih intervencija od strane vatrogasno-spasilačkih jedinica, mada se često dešava da dođe do požara zbog udara groma, kao i da bude lokalnih bujičnih poplava. Međutim, ovog puta nije bilo takvih problema, kaže Broćić.

Kako se zaštititi od udara groma

munjaOn navodi da u Srbiji od udara groma godišnje pogine od 10 do 15 osoba i objašnjava koji je najbolji način da se zaštitimo.

– Mi spadamo u područja koja su izložena udarima groma, naročito od sredine proleća, pa do kasne jeseni. Kako biste se zaštitili od udara groma, ne bi trebalo da se nalazite na otvorenom prostoru tokom grmljavine, ne treba da budete u dodiru sa vodom ili nekim metalnim predmetima, kao ni da stojite ispod drveta. Ukoliko se nađete negde na otvorenom, treba čučnuti, glavu staviti između kolena i osloniti se na prste. Najbolja zaštita za objekte bi bilo postavljanje gromobrana, međutim, individualni stambeni objekti nisu u zakonskoj obavezi da to urade. Oni bi tokom grmljavinskih nepogoda trebalo da isključe sa napajanja sve električne uređaje. Jedan od najboljih načina za zaštitu od udara groma jeste da se sklonite u automobil. Svako prevozno sredstvo je pouzdana zaštita i ponaša se kao Faradejev kavez, kaže naš sagovornik.

 

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *