[rstr_selector]

Nikada veća popunjenost prihvatilišta u Čačku

U prihvatilištu čačanskog Centra za socijalni rad trenutno se nalazi 15 osoba među kojima je troje dece. Socijalna radnica Suzana Miković kaže da je deset osoba u prihvatilištu zbog toga što su bili materijalno i stambeno ugroženi, dok su ostali bili žrtve nasilja. U prihvatilištu je u ovom trenutku samo jedno slobodno žensko mesto, ali Miković kaže da Centar za socijalni rad ima strategiju za slučaj da je potrebno obezbediti više mesta.
– Pre svega, planiramo otpust žrtava nasilja zato što znamo da su se stekli uslovi za njihovo iseljenje iz prihvatilišta, odnosno za zbrinjavanje u otvorenoj zaštiti. U slučaju da se u ovom trenutku desi da je nekom neophodno zbrinjavanje u našem prihvatilištu, zahvaljujući saradnji sa Gradskom upravom i zdravstvenim ustanovama, oni bi nam izašli u susret dok mi ne pronađemo neka druga rešenja.

Popunjenost iznad kapaciteta

Miković kaže i da je trenutna situacija novina za čačanski Centar za socijalni rad, s obzirom na to da popunjenost prihvatilišta nikada nije bila veća.
– Nikada se nije desilo da imamo ljudi u prihvatilištu i preko kapaciteta. Kapacitet prihvatilišta je zapravo 14 mesta, a mi u ovom trenutku imamo 15 korisnika. To je zato što ima dosta dece koja mogu da dele krevet sa roditeljem, pa je zahvaljujući tome slobodno to jedno žensko mesto. Ovo je prvi put da imamo ovoliko nezbrinutih lica. O ljudima u prihvatilištu brinu dva noćna čuvara i tri saradnika od kojih je jedan psiholog. Ja sam koordinator prihvatilišta i po potrebi sam i ja u prihvatilištu ako nekom treba moja pomoć. Hranu smo obezbedili ugovorom sa Studentskim centrom, imamo i hranu za bebe, a vodimo računa i o onima kojima treba dijetalna ishrana, rekla je Miković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *