„Noćna straža“ na sceni Doma kulture

„Noćna straža“ na sceni Doma kulture

Novo gostovanje Ateljea 212 pred čačansku publiku donosi komad prema tekstu Fedora Šilija

0

U režiji Borisa Liješevića, a prema tekstu Fedora Šilija, predstava „Noćna straža“ premijerno je izvedena u martu prošle godine, na pozornici matičnog teatra „Atelje 212“. Publika u Čačku biće u prilici da sutra od 20 časova, u Velikoj sali pogleda priču smeštenu u srpsku prestonicu iz tridesetih godina prošlog veka. U svetu lažnih markiza, propalih grofova, veoma je teško razaznati šta je prava istina.

Prepoznatljivi svet poremećenih vrednosti

„To je period kada Beograd počinje da liči na razne druge evropske gradove, kada razni evropski uticaji nalaze plodno tle, razni književni, muzički pravci, ali, u isto vreme, to je vreme koje hrli ka svome kraju“, objašnjava Liješević. „Spletkarenje, manipulacije, varanje, prećutkivanje istine kvaliteti su koji obezbeđuju egzistenciju. Ko ne vlada ovim veštinama biva prognan na margine ovog čudnog sveta u kome caruju sumnjive markize, propali i posrnuli plemići, kolekcionari lažnih slika…Svet koji je postao falsifikat. Nalazimo generaciju čija je religija komfor i udobnost. Naviknutu da živi od tuđih para dobijenih brakovima, nasledstvom, obmanom i nikada ne pomislivši da to neće večno trajati. Komad „Noćna straža“ počinje od pitanja: šta se dešava kada para nestane?

Kroz preplitanje životnih priča i karaktera dekadentnih pripadnika bogatijeg društvenog sloga, prikazano je kako se u trenutku čovekovog uzleta istovremeno začinje buduća propast. Kakvu će ulogu Rembrantova “Noćna straža“ odigrati, autori ostavljaju gledaocima da sami otkriju.

Igraju: Nenad Ćirić, Jelena Petrović, Uroš Jakovljević, Gordan Kičić, Nebojša Ilić, Gorica Popović, Jelena Đokić, Bojan Žirović,Tamara Dragičević, Stefan Bundalo.

POSTAVI ODGOVOR