Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Nova pravila za polaganje mature: Šta čeka svršene srednjoškolce

Krajem prethodne godine objavljeni su pravilnici o opštoj i stručnoj maturi koju će polagati učenici koji ove godine završavaju prvi razred srednjih škola.

Prema novim pravilima, opštu maturu će polagati gimnazijalci koji će, ukoliko je uspešno polože, biti oslobođeni prijemnog ispita na fakultetima, kaže Vladan Nicović, direktor Ekonomske škole i član radne grupe koja je odlučivala o pravilnicima.

Učenici srednjih stručnih škola će polagati dve mature

Prema njegovim rečima, učenici srednjih stručnih škola će polagati stručnu, ali i opštu maturu, ukoliko žele da upišu one fakultete koji nisu srodni njihovom srednjoškolskom obrazovanju.

– Ukoliko učenici srednjih stručnih škola žele da pored stručne mature imaju i opštu maturu, na početku četvrtog razreda prijavljuju jedan opšteobrazovni predmet. Na taj način polažu opštu maturu i te bodove nose na željene fakultete, gde se rangiraju za upis. Ministarstvo je naglasilo da taj pravilnik važi za generaciju koja je sada prva godina, odnosno počeće da se primenjuje 2021. godine. Iz toga se izuzima završni ispit koji je namenjen trogodišnjem obrazovanju, njegova primena će početi godinu dana ranije, kaže Nicović.

Pored toga, Vladan Nicović kaže da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planiralo da se organizuje probna matura koju će generacija koja sada završava prvi razred, imati priliku da polaže dva puta, u drugom i trećem razredu. Na taj način će, kako Nicović smatra, spremni izaći na svoju maturu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *