Nova Srbija: Sednica Skupštine samo je učvrstila našu odluku

Nova Srbija: Sednica Skupštine samo je učvrstila našu odluku

Nova Srbija se drži obećanja datog narodu da će bojkotovati lokalni parlament dok se ne steknu odgovarajući, demokratski uslovi za povratak predstavnika opozicije u odborničke klupe

0

Nova Srbija i Dveri i dalje bojkotuju rad Skupštine grada Čačka, čija je sednica završena nakon dva dana. Dok je Grupa građana „Za napredniji Čačak“ uzela učešća, kao razlog prvenstveno ističući važne tačke na dnevnom redu, njihove opozicione kolege kažu da ih je u dosadašnjoj odluci dodatno osnažilo poslednje zasedanje, „primer flagrantnog kršenja demokratskih principa“.

– Dosledno svom političkom delovanju, uvereni da dosadašnje postupanje vladajuće stranke vodi u totalitarizam i uvođenje verbalnog delikta, odlučili smo da nastavimo bojkot aktuelne Skupštine. Sam narod je protestima na ulicama grada, svojom upornošću i brojnošću pokazao da se ne slaže sa politikom aktuelne vlasti u Čačku. Nova Srbija to podržava, solidarišući se s narodom. Samo zasedanje nam je dodatno potvrdilo da ne grešimo, jer svi koji su pratili televizijski prenos mogli su videti na šta to liči, počinje osvrt na dešavanja Miloš Marić, šef Odborničke grupe Nova Srbija.

Besmisleno učestvovati u radu Skupštine u postojećim uslovima

Aktuelni predsednik Skupštine je, nastavlja Marić, prekinuo zasedanje već u 15:30, kako bi ga nastavili narednog dana, mada su ranije imali običaj da ostaju i do sitnih sati. Pored toga što mu sve to liči na namerno odugovlačenje, Marić skreće pažnju na još jednu zanimljivost. Program mera poljoprivrede, stavljen na usvajanje kao dopunski materijal, dostavljen im je u ponedeljak uveče, iako je poslednji rok za podnošenje amandmana bila nedelja u ponoć. Dakle, sve i da su hteli, predstavnici Nove Srbije ne bi bili u mogućnosti da ulože žalbu.

– Konkretno, kao član Kadrovske komisije pozvan sam u ponedeljak u 11.00 sati na njihovu sednicu zakazanu za 12:00 sati, na kojoj se odlučivalo o izboru direktora „Zračka“. Zasedanje je prekinuto, da bi ga sutradan nastavili i sa sve glasanjem završili za četiri sata. Sve ono za šta su optuživali opoziciju, da namerno odugovlači zasedanja Skupštine kako bi naplatila dnevnice, očigledno ne stoji. I pored trideset pet tačaka na dnevnom redu, mogli su završiti, po svom običaju olako prelazeći preko većine pitanja, kaže Marić, zaključivši da je to potvrda uvođenja diktature koju opozicionari ne žele da trpe.

Podsećajući kako Nova Srbija nije potpisala Sporazum sa narodom, ali ga podržava i pridržava se svih tamo iznetih zahteva, izrazio je sumnju da li se pojedine kolege mogu još uvek smatrati opozicijom. Grupi građana „Za napredniji Čačak“ Marić poručuje da su sve tačke dnevnog reda ovog i prethodnih zasedanja bile bitne, ali kada već nisu u mogućnosti da utiču na poboljšanje rada, nema svrhe ni učestvovati u tome.

– Oni su pogrešili, poverovavši da ponovnim učešćem mogu nešto da promene, tako da mislim da se sada vidi šta je prava opozicija, kako u Skupštini našeg grada, tako i u Skupštini Republike Srbije.

Farsa od izbora direktora ,,Zračka“

Komentarišući nastavak „agonije postavljanja direktora ustanova u Čačku”, Marić ističe da prava farsa u tom pogledu traje po pitanju ustanove „Zračak“, već duže od godinu dana.

– Javnost pamti postavljanje prethodnog direktora, kada je vladajuća većina, oličena u Naprednoj stranci i SPS, na silu pokušala da spreči kandidate koji su ispunjavali uslove i mogli biti postavljeni na funkciju. To je na svaki mogući način sprečeno, od pretnji do smene članova Upravnog odbora, a sve to kako bi mogli da dovedu svog partijskog poslušnika. Isto se ponovilo na poslednjem zasedanju, primećuje Marić. Ukazujući na pre svega humani karakter ove ustanove, ističe da bi trebalo na njeno čelo postaviti osobe sa ljudskim osećajem prema sugrađanima ometenim u razvoju, a ne one koji se nehumanim načinom bore da postanu direktori, pa samim tim nema osnova da se očekuje drugačiji odnos prema korisnicima same ustanove. Isto važi za odabir direktora Doma zdravlja.

Jedan lift nije dovoljan razlog

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Čačka za rukovodioca ustanove „Zračak” imenovana je Ana Jakovljević, dosadašnji vršilac dužnosti direktora. Marić kaže kako je povodom njenog minulog rada imao prilike da čuje gradskog većnika Nemanju Trnavca, ujedno zaposlenog u ovoj ustanovi. Stvari koje je Trnavac naveo kao razloge za postavljenje gospođe Jakovljević na to radno mesto, Novu Srbiju su samo učvrstile u mišljenju da odluku ne bi trebalo podržati. Trnavac je, između ostalog, kao primer naveo ugradnju lifta od novca građana nakon četiri godine čekanja.

– U jednoj televizijskoj emisiji sam mu čak postavio pitanje šta se dešava sa famoznim, budžetom predviđenim liftom, na šta mi je odgovoreno da je moj zahtev mešanje u rad „Zračka“ i da je sve u redu, da se čeka građevinska dozvola…Navodio je hiljadu banalnih razloga, koje sada prikazuje kao prednost i pokazatelj dobrog rada gospođe Jakovljević. Ali, ako je postavljanje takvog lifta, koji je osnova normalnog funkcionisanja jedne takve ustanove, njena jedina zasluga u prethodnih godinu dana, izlazi da ćemo za četiri godine mandata imati četiri razloga da glasamo. Mislim da je to malo i, pored kontakta sa nezadovoljnim korisnicima usluga, podsetio bih na samo osnivanje ustanove, stranačko zapošljavanje, rukovodeći kadar…nabraja Marić.

„Utisak je da vlasti odgovara odsustvo opozicije“

Naposletku, upitan da prokomentariše jučerašnji javni poziv upućen opoziciji od strane SNS-a da se vrati učešću u radu Skupštine, kaže da je video apel, ali i vređanje odbornika Grupe građana „Za napredniji Čačak“ od strane Aleksandra Maksimovića. Ovo ga nimalo ne čudi i, mada „ne želi da brani odbornike Grupe građana“ jer smatra da nije trebalo uopšte da se vrate u Skupštinu, u pozivu vlasti nalazi više omalovažavanja i obeshrabrivanja na račun opozicije, nego iskrene volje da se zajednički i demokratski donose odluke.

POSTAVI ODGOVOR