Novi Poslovnik ispunio očekivanja vladajuće većine u Čačku

Novi Poslovnik ispunio očekivanja vladajuće većine u Čačku

Iako je novi skupštinski Poslovnik, prema rečima Aleksandra Maksimovića, šefa vladajuće većine u Skupštini Čačka, generalno zadovoljio očekivanja, njegova primena otkrila je i određene manjkavosti

0

Novi Poslovnik o radu Skupštine grada Čačka generalno je zadovoljio očekivanja vladajuće većine, ali je istovremeno njegova primena otkrila i neke detalje koje bi trebalo dodatno obraditi, izjavio je Aleksandar Maksimović, šef većinske odborničke grupe u čačanskoj Skupštini. On kaže da je novi poslovnik ispunio očekivanja, pre svega u smislu trajanja sednice.

– Osnovi cilj nije bio da gušimo demokratiju već da svako naredno skupštinsko zasedanje uvedemo u normalan tok u smislu dužine trajanja sednica. Da smo i dalje radili po onom starom Poslovniku, poslednja sednica ponovo bi bila maratonska i trajala bi sedam do osam dana. To bi naravno znatno povećalo troškove, a mi smo već morali rebalansom budžeta da predvidimo dodatne troškove za skupštinska zasedanja do kraja godine, s obzirom na to da su sredstva koja su za to bila predviđena na osnovu prethodnih godina već bila na izmaku, kaže Maksimović.

Opozicija „gušila“ sednicu

Međutim, Aleksandar Maksimović smatra da su poslanici opozicije ponovo, kako kaže, „gušili sednicu besomučnim reklamiranjem povrede Poslovnika“.

– Te navodne povrede Poslovnika zaista nisu imale nikakvog smisla jer se u tim obrazloženjima apsolutno ništa nije odnosilo na to što su oni rekli. To su neki detalji koje ne možete uvek ni da predvidite i isplanirate nego vam život i praksa pokažu šta je dobro, a šta eventualno nije. Upravo u tom delu novog Poslovnika, vezanom za reklamiranje njegove povrede, ima mesta za još neke izmene ovog dokumenta. Nemoguće je da se po jednoj tački dnevnog reda javi deset odbornika opozicije i reklamira isti član Poslovnika. To jednostavno nije normalno bez ikakve prethodne diskusije i bez ikakvih novih momenata. Stalno se javljaju isti ljudi i po desetak ili 15 puta reklamiraju isti član Poslovnika i pri tom govore o sasvim drugim stvarima, a ne o povredi Poslovnika, kaže ovaj odbornik.

Milionski iznosi za TV prenose

Šef odborničke grupe vladajuće većine u Skupštini Čačka kaže da su dodatna sredstva koja su rebalansom budžeta opredeljena za održavanje sednica do kraja godine, mogla da budu iskorišćena na drugi način za dobrobit svih građana, i izražava žaljenje što nije tako i bilo.

– Sa tim novcem je možda mogao da bude odrađen neki drugi posao bitan za grad i za kvalitet života u našem gradu. A upotrebili smo ga za isplatu dnevnica i ostalih troškova vezanih za funkcionisanje Skupštine gde mislim i na televizijske prenose. Radi se o milionskim iznosima, ali to je bila potreba i neminovnost da bismo mogli do kraja godine da zasedamo i da donesemo još neke vrlo bitne odluke. Tu pre svega mislim na decembarsku sednicu na kojoj će biti razmatran budžet za narednu godinu, zatim sednice koje se tiču dodele priznanja zaslužnim građanima, ali i na druge, rekao je Maksimović.

 

POSTAVI ODGOVOR