Novi uspesi sportskog kluba Morava

Novi uspesi sportskog kluba Morava

Bivši i sadašnji učenici škole "1. novembar", članovi SK Morava iz Čačka, bez predaha nižu aktivnosti i uspehe

0

U subotu je u Banatskom Novom Selu održano državno prvenstvo Specijalne olimpijade Srbije u ženskom fudbalu. Među šest klubova učesnika, od ukupno dvanaest koliko participira na Specijalnoj olimpijadi, čačanska ekipa zauzela je treće mesto. Milorad Đondrić, direktor škole „1. novembar“ u Čačku, rezultat smatra dobrim s obzirom na česta odsustva ekipe, zbog kojih se nije naročito ozbiljno pripremala za ovo prvenstvo.

Učestvovale su tri sadašnje i četiri bivše učenice škole, članice sportskog kluba Morava, a igralo se po pravilu „pet plus jedan“, odnosno u tradicionalnom timu sačinjenom isključivo od osoba sa intelektualnim nedostatkom. Naime, objašnjava Đondrić, u okviru Specijalne olimpijade postoji i „unified (junifajd)“, odnosno, inkluzivni sport, gde hendikepirana lica formiraju ekipu zajedno sa redovnim takmičarima.

– Ove godine smo odlučili da nam svi sportovi izuzev ženske odbojke budu tradicionalni, što podrazumeva da igraju samo osobe sa intelektualnim nedostatkom. Ženska odbojka nam još nije na tom nivou da može zadovoljiti elementarne tehničke stvari, tako da smo je ostavili u kategoriji junifajd timova, ističe direktor.

Posle gostovanja, dva puta domaćini

To nije kraj, čak ni predah za Čačane. Već 20. aprila, očekuje ih državno prvenstvo Specijalne olimpijade u muškoj odbojci, čiji je domaćin Pirot. U istoj ulozi, naš grad će se naći 11. maja kada će ugostiti stonotenisere.

– Iako smo na prethodnim Specijalnim olimpijskim igrama imali sve junifajd timove, zbog čistog učešća što većeg broja naših takmičara zadržali smo tradicionalnu odbojku za muškarce i tako će biti na predstojećem državnom prvenstvu. Za ovu godinu su nam ipak najbitnije Nacionalne igre, gde su u funkciji svi sportovi koje obuhvata Specijalna olimpijada. Čačak je kao i 2018. domaćin, u periodu od 20. do 23. juna, najavljuje Đondrić.

POSTAVI ODGOVOR