Obnova vrtića, obale i šetališta u Ivanjici

Obnova vrtića, obale i šetališta u Ivanjici

Prolećni radovi u opštini Ivanjica obuhvatiće renoviranje vrtića, sanaciju mosta, uređenje obale i uspostavljanje šetališne zone

0

Sa radovima na vrtiću u naselju Crnjevo, jednom od većih u samoj gradskoj zoni, započelo se prošle godine. Do početka zime, završeno je više od polovine planiranog, uključujući grube građevinske radove i elektroradove, tako da je sve spremno za nastavak izgradnje četvrtog objekta. Trenutno se vrši instalacija sistema grejanja sa prethodno urađenom hidroizolacijom podova i mašinskim malterisanjem zidova. Na spoljnoj strani objekta, postavlja se termička izolacija sa fasadom, a na krovnoj konstrukciji, nakon prekrivanja, završava se sistem oluka za odvođenje atmosferskih padavina.

Renoviranje vrtića olakšaće prijem dece

– Pokušaćemo da u što kraćem roku završimo građevinske radove, kako bismo mogli da uđemo u proces javne nabavke i nabavke opreme za dečji vrtić. Nadamo se da ćemo do prvog septembra pustiti vrtić u rad, ali, opet, ne smemo ni garantovati, jer se uvek može pojaviti neki problem u izgradnji novog objekta, kaže Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Ističe i da je opština iz sopstvenog budžeta opredelila sredstva kako bi se rešio dugogodišnji problem prijema dece u ivanjički vrtić. Za isto naselje, protekle godine je obezbeđena još jedna važna investicija. Reč je o potpunoj sanaciji Crnjevačkog mosta od nosećih stubova do površinskog sloja i zaštitnih ograda, prvoj za trideset godina otkako je most podignut.

I bezbedno i turistički privlačno

Uz pomoć „Srbijavoda“, prošle godine su izvedene dve velike, bitne sanacije obala utvrde. Sama obala utvrde napravljena je ispod gradskog groblja, na samom ulasku u Ivanjicu, gde je bilo više problema: naime, reka je počela da potkopava groblje, a ostajali su i bez mesta za sahranjivanje preminulih ljudi. Sanacija je gradskom groblju „produžila vek“ za barem još deset godina. Ukupni troškovi radova na obaloutvrdi iznose 33 miliona dinara.

Druga veoma bitna stvar za opštinu je uređenje gradskog šetališta u parku pored vodopada, čuvenom ivanjičkom Naperu. Desna strana obale utvrde kompletno je sređena i sanirana do Jelića polja, u dužini od 300 metara.

– Dobili smo i obećanje za dovršavanje već započetih radova na levoj strani Moravice. Napravljeno je šetalište, sama investicija koštaće ukupno oko 110 miliona dinara. Na opštini Ivanjica je još postavljanje rasvete na šetalištu, jedne ograde i eventualno pešačkog mosta. Ideja je da na tom mestu osvane jedna od najlepših atrakcija i šetališnih zona u Zapadnoj Srbiji, sa restoranom „Vodopad“ koji je privatizovan i na čijoj se adaptaciji i renoviranju uveliko radi, tako da će naposletku moći da se govori o turističkoj celini. Očekuje se da radovi budu završeni do 1. jula, pod uslovom da vremenske prilike budu povoljne. Ukoliko nivo Moravice bude rastao zbog padavina, radovi će morati biti odloženi, pa molimo građane za strpljenje, kaže Mitrović.

POSTAVI ODGOVOR