[rstr_selector]

Očekuje se berićetan rod pšenice

Zbog povoljnih vremenskih uslova, ove godine očekuje se rekordan rod većine žitarica, pod uslovom da su primenjene neophodne agrotehničke mere. Ratari i stručnjaci se nadaju da će ovogodišnji rod pšenice dostići prinos od četiri do pet tona po hektaru, što u Moravičkom okrugu nije zabeleženo poslednjih najmanje deset godina.

Ovakvi prinosi u ratarstvu se beleže kao prosečni, međutim, imajući u vidu dugogodišnju sušu, za ratare čačanskog kraja ova žetva će biti bogata. Agronomski stručnjak za ratarstvo Milan Damljanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak, navodi da je najzahvalnije o prinosima pšenice govoriti kada ona stigne u ambare, jer usled drastičnih promena vremenskih prilika na samo sedet dana pre žetve, može doći do drastične promene situacije.

– U čačanskom kraju ove godine imali smo takvu situaciju da je zima bila blaga, bokorenje je bilo odlično, pšenica se lepo izbokorila i klasala, a onda ušla u relativno povoljan vremenski period u maju i junu sa dosta padavina što odgovara ovoj kulturi. Nažalost poslednjih desetak dana vladale su niske temperature, bilo je previše vlage pa je došlo i do poleganja pšenice što će donekle da smanji ukupan prinos.

Što se tiče same nalivenosti zrna i formiranja klasa oni su na nivou nekih rekordnih godina pa u koliko ne bude više poleganja, uzrokovanih olujnim vetrovima, mi bi mogli da očekujemo neki gornji prinos od prosečnih prinosa na našem terenu. Ako se uzme da je tri i po od četiri tone neki posečan prinos pšenice na našem terenu mogli bismo očekivati kao preosečan prinos i četiri do pet tona po hektaru – kaže Milan Damljanović uz napomenu da su ove prognoze uslovljene povoljnim vremenskim prilikama.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *