[rstr_selector]

Očekuju se obilne padavine i porast vodostaja reka

Vremenska prognoza

Republički hidrometeorološki zavod je upozorio da se tokom pre podneva u severnim, zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima Srbije očekuju obilne padavine. Za područje zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja, Beograda i Banata, uključen je narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme. Na jugoistoku zemlje će biti malo do umereno oblačno, suvo i toplo. Vetar slab i umeren, severozapadni i jugozapadni, a najviša dnevna temperatura od 10 stepenina severozapadu do 23 stepena na jugoistoku zemlje.
U Čačku će danas biti oblačno mestimično sa kišom i pljuskovima. Duvaće slab do umeren severni vetar, a najviša dnevna do 18 stepeni.
Hidrološko upozorenje od danas do 7. novembra je za slivove Jadra, Lјuboviđe, Drine, Lima, Kolubare, Uba, Tamnave i Lјiga sa pritokama, gde će prema najavi Repubičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije vodostaji biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima i pojavom lokalnih izlivanja na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova.

Vodosnabdevanje

Kvar na vodovodnoj mreži u Ulici Stevana Prvovenčanog koji se dogodio juče oko 15 časova nije otklonjen, zbog čega su potrošači u tom delu Čačka i dalje bez vode. U JKP Vodovod kažu da će kvar biti otklonjen u toku popodneva. U Ulici Dr Dragiše Mišovića, preko puta bivšeg bioskopa Prag radiće se na izradi priključka na vodovodnu mrežu zbog čega je moguće kratkotrajno nestajanje vode u toku dana.
U Gornjem MIlanovcu se i danas izvode radovi na prebacivanju priključaka sa stare na novu vodovodnu liniju, pa će od 9 do 14 časova bez vode biti stanovnici Rajićeve i Sinđelićeve ulice.

Elektrosnabdevanje

Na niskonaponskoj mreži u Čačku manjih kvarova ima na seoskom području koji će biti sanirani u toku pre podneva, a zbog rekonstrukcij mreže, od 08:00 do 15:00 časova bez električne energije biće porošači u Gornoj Trepči, naselje Livadice.
Sitnijih kvarova na niskonaponskoj meži ima i na području Gornjeg Milanovca i to u Gojnoj Gori, Pranjanima, Teočinu i Gornjoj Crnući gde domaćinstva nemaju po jednu fazu, a isto je i u Gornjem Dragačevu i to u Kotraži, Kaoni, Milatovićima i Brezovicama. Kvarovi će biti sanirani u toku pre podneva.

Bioprognoza

Pogoršanje biometeorološke situacije izazvaće uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim bolesnicima, pogotovo onima sa povišenim pritiskom, kao i osobama sa respiratornim tegobama. Očekivane su meteoropatske reakcije u vidu poremećaja sna i glavobolјe. Koncentracija se preporučuje svim učesnicima u saobraćaju.

Policijska uprava

U Čačku su se juče dogodile dve saobraćajne nezgode u kojima je jedno lice teško povređeno. U Gornjem Milanovcu, Guči, Lučanima i Ivanjici juče nije bilo saobraćajnih nezgoda. Radarske kontrole biće od 12.00 do 16.00 časova u Mrčajevcima.

Stanje na putevima

Vozače će danas u pojedinim krajevima Srbije pratiti kiša, povremeno i jači pljuskovi, niska oblačnost i magla dodatno će smanjivati vidljivost, a odroni su zbog ovakvog vremena učestali. Slivanje vode sa useka i klisura nanosi zemlju na kolovoz što dodatno utiče na klizavost puta.
I danas će se izvoditi radovi na ispiranju kišnih odvoda na autputu između Takova i Preljine, u zoni petlje Preljina, zbog čega je zatvorena preticajna traka, dok je zbog radova na popravci kolovoza na magistralnom putu između Preljine i Mrčajevaca saobraćaj usporen jer se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, a radova ima i na deonici između Mrčajevaca i Bumbarevog Brda.
Vozila se naizmenično propuštaju na deonici Takovo-Pranjani gde se izvode radovi na rehabilitaciji kolovoza, a isti režim je i na putu od Spomen parka ka Guči.
Prema podacima Uprave granične policije, teretna vozila se na graničnom prelazu Horgoš zadržavaju i do sedam sasti, na Kelebiji pet sati, na Batrovcima četiri sata, a na Vatinu oko sat vremena. Na putničkim termilanima nema zadržavanja.

 

Поделите вести