[rstr_selector]

OČITAVANJE KALORIMETARA ZA POČETNIKE: Ko, kako, kome…očitava?

Čačani koji su želeli da kontrolišu potrošnju toplotne energije u zimskim mesecima i da sa plaćanja po metru kvadratnom pređu na plaćanje po potrošnji, kupovali su kalorimetre od tri firme: „Tehem“, „Sonteks“ i „Bruneti“. Svi koji su od „Brunetija“ kupili uređaje i sa njima potpisali ugovore, očitavanje kalorimetara plaćaju od prvog trenutka i oni imaju najčistiju situaciju, odnosno trenutne muke dela naših sugrađana ih ne dotiču mnogo. Slično je i sa nekima koji su kupili „Sonteksove“ individualne merače potrošnje toplotne energije, bar sa onima koji nisu bili deo pilot projekta Javnog preduzeća za grejanje „Čačak“. Naime, pilot projekat je podrazumevao edukaciju korisnika o načinu merenja, štednji energije i racionalnoj potrošnji, a u skladu sa odlukama republičke Vlade i, možda još i više, u skladu sa pet miliona evra donacije Evropske agencije za rekonstrukciju. Edukacija nije podrazumevala plaćanje očitavanja kalorimetara, a građani tvrde da nisu potpisivali bilo kakve ugovore. Ali, neko jeste. Bar prema rečima Danka Ćalovića, direktora preduzeća za grejanje.

Za sve je kriv pilot

– U trenutku kada su građani počeli da kupuju kalorimetre jedina firma u Čačku koja ih je prodavala bila je nemačka firma „Tehem“ sa predstavništvom u Beogradu i mi smo sa njima potpisali ugovor o kupovini kalorimetara i zauzvrat dobili softverski paket koji podrazumeva opremu za daljinsko očitavanje potrošnje. U početku smo mi to radili za sve korisnike koji su imali ugrađene individualne merače, ali su u međuvremenu pojedine stambene zgrade zaključile ugovore sa drugim proizvođačima i od njih kupile kalorimetre. Oni su morali da plaćaju čitanje potrošnje, a ovi koji su se nalazili u našem pilot projektu sa „Tehemovim“ kalorimetrima i dalje nisu, zbog čega nas je Državna revizorska institucija opomenula. Ali, i da nije bilo te opomene, ove sezone građani bi svakako morali da sklope ugovor o naplati očitavanja jer je prošla grejna sezona bila poslednja za pilot projekat što smo i najavili na jednom zasedanju Skupštine grada, kaže Ćalović.

Potpisivanje ugovora samo sa ovlašćenim kontrolorom

– Mi sada insistiramo da građani moraju da potpišu ugovor sa ovlašćenim kontrolorom i ne kažemo da to mora biti ova ili ona firma zato što firma koja preuzme čitanje mora biti registrovana za to. Kada građani sklope ugovor, mi na njega moramo da damo saglasnost a nećemo moći ako to nije ovlašćeni kontrolor odnosno čitač. Za „Tehem“ mislim da nema drugih ovlašćenih kontrolora osim „Tehnomera“ koji će sklapati ugovore sa našim građanima, a za „Sonteks“ nisam siguran, ne znam, znam samo da je ovlašćeni kontrolor ta firma „Centrogas grup“ iz Čačka koja će potpisivati ugovore sa građanima. Mada, građani ne moraju da potpišu ugovore, mi ćemo svakako vršiti očitavanje centralnih merača i deliti ga po kvadratnom metru, ali onda neće moći da štede, kaže direktor JKP „Čačak“.

Daljinsko očitavanje nije obavezno

Za sve ugrađene kalorimetre učesnike pilot projekta čačansko preduzeće za grejanje je vršilo očitavanje i naplaćivalo ga kao stavku na računu za grejenje. „Tehemu“ su plaćali za korišćenje softvera, „Sonteksu“ nisu jer ovi to nisu tražili, a sa „Brunetijem“ su građani već imali sklopljene ugovore na osnovu kojih su plaćali čitanje.

– Softver za daljinsko očitavanje i ne mora da se koristi. Može i neko samostalno, ako to ume, da očitava merače. Mi smo razmatrali da preduzeće to sada radi, ali to nije jednostavno. Neki već imaju ugovore sa drugim firmama pa bi morali da ih raskidaju, a pri tom mi nemamo dovoljno ljudi koji bi to mogli da rade. Mi bismo morali da angažujemo 15-ak radnika u te svrhe, oni bi se time bavili desetak dana, a računi bi građanima stizali 15-og u mesecu. Iz svega toga proizilazi da to organizaciono nije moguće uraditi, kaže Ćalović i dodaje da je problem i to što nije moguće kupiti softver.

– Pokušavao sam na sve moguće načine, ali ne daju nam. U jednom trenutku smo skupili sve čitače poznate na ovoj teritoriji i sa njima razgovarali o kupovini softvera za „Tehem“ i „Sonteks“, ali oni na to nisu pristali. Mi od njih zavisimo i oni u svakom trenutku mogu da nam kažu da nisu zadovoljni saradnjom sa nama i da neće više vršiti očitavanja. Prošle sezone nas je napustio i poslednji inženjer koji je znao da vrši čitanje pa sam morao da „ljubim skute“ kontroloru iz Beograda da nam prošle zime očitava kalorimetre, rekao je Ćalović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести